Slovenija
10059 ogledov

Uradno: NKBM banka je prodana Madžarom

združitev NKBM Abanka
1/2
Nova KBM
Banka NKBM je prodana madžarski banki OTP. OTP banka je že lastnica SKB banke, z nakupom NKBM pa bo bo bilančni vsoti prehitela NLB in postala največja banka v Sloveniji.

Madžarska OTP Bank je podpisala pogodbo o nakupu 100-odstotnega deleža Nove KBM, ki je v 80-odstotni lasti ameriškega sklada Apollo in 20-odstotni lasti Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD). Posel naj bi bil končan v drugem četrtletju prihodnjega leta, ko OTP pridobi vsa dovoljenja pristojnih regulatorjev, so pri OTP zapisali v sporočilu za javnost.

Naložbeni sklad Apollo je NKBM kupil leta 2015 za 250 milijonov evrov, nato pa je kupil še več manjših bank in jih pripojil: Poštno banko, Banko Celje, Abanko in Raiffeisen.

Z nakupom bo tako v Sloveniji nastala največja bančna skupina, večja od NLB. Skupina OTP bi z združitvijo Nove KBM in SKB banke po lanski bilančni vsoti imela dobrih 29 odstotkov trga. OTP je upravljanje SKB banke, ki jo je kupila od francoske Societe Generale, ki se je umikala iz regije, prevzela v začetku minulega leta, zanjo je odštela 323 milijonov evrov.

Tiskovna agencija Reuters je sredi aprila pisala, da bi bil prevzem Nove KBM lahko vreden skoraj milijardo evrov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 32
  • janez_vindon 11:27 01.junij 2021.

    Novinarji bi se morali vprašati, kdo je stal za Apolom

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 21:02 31.maj 2021.

    Levi, desni, desni levi, dejstvo je da so njihovi apetiti brezmejni. Če pa že moram izbirati pa leve mnogo lažje prebavim. Sicer pa jih od stare garniture levih ni več. So mladi, dokaj novi obrazi, ki se še niso imeli ...prikaži več možnosti dokazati. Morda bi bil čas, da dobijo priliko. Slabše skoraj ne more biti, kot je.

  • Naklonsky 20:25 31.maj 2021.

    Pametni Madžari. Vedo, kaj delajo!