Nova napoved: Epidemija je dobila nov zagon

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Napovedi so se uresničile, število primerov je začelo vnovič naraščati.
Oglej si celoten članek

Predpraznično druženje in hitro širjenje različice omikron je dalo vnovičen zagon epidemiji, v najnovejši projekciji širjenja virusa pri nas pravi Matjaž Leskovar z Instituta Jožef Stefan. "Kako se bo to odražalo na številu hospitaliziranih covidnih bolnikov na navadnih in intenzivnih oddelkih, bo odvisno od resnosti bolezni, ki jo povzroča. Omikron se tako hitro širi zaradi izogibanja imunskemu sistemu in še večje kužnosti od delte," pravi Leskovar in dodaja, da je treba dosledno izvajati pravilo PCT in vse ostale ukrepe, da rast epidemije ne bo prehitra. 

Najučinkovitejši ukrep ostaja cepljenje, ki zmanjša verjetnost za okužbo in težji potek bolezni. Pri tako kužnem virusu cepljenje zmanjša kumulativno število hospitaliziranih, ukrepi pa to isto število razporedijo na daljše časovno obdobje. 

"Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=1,05. Tedensko povprečje dnevno potrjenih okuženih oseb je 1122. Število dnevno pozitivnih oseb v starostni skupini nad 65 let je začelo naraščati," izpostavlja Leskovar. Ocenjeno reprodukcijsko število velja za en teden nazaj, saj je širjenje virusa v populaciji mogoče opazovati s približno enotedenskim zamikom, kar predstavlja dobo od okužbe do rezultata testa.

Foto: IJS projekcije epidemija

Kot je razvidno iz napovedi, lahko pričakujemo, da bo število primerov po petem januarju spet začelo hitreje naraščati. 

Foto: IJS projekcije epidemija

Vpliv naraščanja epidemije se že kaže tudi v bolnišnicah. "Zasedenost bolnišničnih kapacitet še upada, medtem ko dnevni sprejem v bolnišnice že stagnira," izpostavlja Leskovar.

Foto: IJS projekcije epidemija

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 18

  • 07:00 31. December 2021.

    Beović pa Logarjeva v vedno lepših oblačilih napovedujeta katastrofo! Še frizuro si rihtata. Želimo jima še dolgo napovedovanje obveznega cepljenja.

  • 18:35 29. December 2021.

    Najkbolše ,da se vsi ukrepi ukinejo,gremo z glavo čez zid, pa če bo kdo umrl,pač bo umrl,sam vprasam, si tisti …

  • 13:13 29. December 2021.

    Namerno, nerazglašena epidemija, že dolgo ni več zdravstvena temveč, politična. Edini, pravi ukrep zanjo, so čimprejšne volitve. To, " novo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.