Slovenija
13424 ogledov

Nova napoved: Epidemija je dobila nov zagon

covid-19 Ljubljana Slovenija Profimedia
Napovedi so se uresničile, število primerov je začelo vnovič naraščati.

Predpraznično druženje in hitro širjenje različice omikron je dalo vnovičen zagon epidemiji, v najnovejši projekciji širjenja virusa pri nas pravi Matjaž Leskovar z Instituta Jožef Stefan. "Kako se bo to odražalo na številu hospitaliziranih covidnih bolnikov na navadnih in intenzivnih oddelkih, bo odvisno od resnosti bolezni, ki jo povzroča. Omikron se tako hitro širi zaradi izogibanja imunskemu sistemu in še večje kužnosti od delte," pravi Leskovar in dodaja, da je treba dosledno izvajati pravilo PCT in vse ostale ukrepe, da rast epidemije ne bo prehitra. 

Najučinkovitejši ukrep ostaja cepljenje, ki zmanjša verjetnost za okužbo in težji potek bolezni. Pri tako kužnem virusu cepljenje zmanjša kumulativno število hospitaliziranih, ukrepi pa to isto število razporedijo na daljše časovno obdobje. 

"Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=1,05. Tedensko povprečje dnevno potrjenih okuženih oseb je 1122. Število dnevno pozitivnih oseb v starostni skupini nad 65 let je začelo naraščati," izpostavlja Leskovar. Ocenjeno reprodukcijsko število velja za en teden nazaj, saj je širjenje virusa v populaciji mogoče opazovati s približno enotedenskim zamikom, kar predstavlja dobo od okužbe do rezultata testa.

projekcije epidemija | Avtor: IJS IJS

Kot je razvidno iz napovedi, lahko pričakujemo, da bo število primerov po petem januarju spet začelo hitreje naraščati. 

projekcije epidemija | Avtor: IJS IJS

Vpliv naraščanja epidemije se že kaže tudi v bolnišnicah. "Zasedenost bolnišničnih kapacitet še upada, medtem ko dnevni sprejem v bolnišnice že stagnira," izpostavlja Leskovar.

projekcije epidemija | Avtor: IJS IJS

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 18
  • jezero 07:00 31.december 2021.

    Beović pa Logarjeva v vedno lepših oblačilih napovedujeta katastrofo! Še frizuro si rihtata. Želimo jima še dolgo napovedovanje obveznega cepljenja.

  • lily2 18:35 29.december 2021.

    Najkbolše ,da se vsi ukrepi ukinejo,gremo z glavo čez zid, pa če bo kdo umrl,pač bo umrl,sam vprasam, si tisti ki umrejo, tudi ,če so starejsi, ne zasluzijo zivljenja?

  • Ender3 13:13 29.december 2021.

    Namerno, nerazglašena epidemija, že dolgo ni več zdravstvena temveč, politična. Edini, pravi ukrep zanjo, so čimprejšne volitve. To, " novo normalost" je treba čimprej prekiniti, da ne bo nepopravljive škode za naše nadaljne življenje.