Nove potrjene okužbe v domovih starejših občanov

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Največji izzivi še vedno v Metliki in Šmarju pri Jelšah. Pozitivne novice prihajajo iz bolnišnice Golnik.
Oglej si celoten članek

Minister za delo, družino, socialo in enake možnosti Janez Cigler Kralj je dejal, da največji izzivi v domovih za starejše občane še naprej ostajajo v Metliki in Šmarju pri Jelšah. "Prvi primer, dve pozitivni osebi - ena zaposlen in en oskrbovanec - je v Domu starejših občanov Preddvor, enota Naklo. Potrjena je tudi okužba pri eni zaposleni v Domu starejših občanov Ljubljana Vič Rudnik, enota Bokalce," je povedal minister. 

Poudaril je, da so v domovih dobro pripravljeni na razmere v primeru, ko obravnavajo sum ali okužbo z novim koronavirusom. Vsem, ki delajo v domovih in drugih oblikah socialnodelovnih storitev, se je zahvalil za njihovo delo.   

Epidemija Nova smrtna žrtev koronavirusa, v Sloveniji skupaj 528 okuženih

Stvari tečejo, na ministrstvu si prizadevajo, da domovi dobijo pravi čas pomoč, ki jo potrebujejo. "Dogovorjen ukrep, da se brisi jemljejo v domovih za starejše, teče. Morda ne čisto povsod gladko," je povedal minister. 

Izpostavil je tudi pozitivne novice. "Iz Klinike Golnik se v Dom starejših občanov Metlika vračajo trije stanovalci, ki so bili na zdravljenju v bolnišnici. Nimajo več znakov okužbe, a bodo preventivno v izolaciji," je dejal Cigler Kralj.

Dobra novica je tudi, da se velika večina domov in ostalih zavodov zelo dobro povezuje z organizacijami v lokalnem okolju. V pripravah na stanje z večjim pomanjkanjem kadra so stekle tudi druge aktivnosti, kot je na primer povezovanje domov s Slovensko filantropijo, prek katere se bo zagotovilo prostovoljce za pomoč pri oskrbi starejših. 

Največji izziv trenutno je zagotavljanje primerne zaščitne opreme za zaposlene v zavodih. "Vzpostavili smo način, da domovom, kjer so največje potrebe, hitro dostavimo najnujnejšo opremo," je povedal minister. 

Več o stanju na področju zaščitne opreme naj bi pristojni sporočili na jutrišnji tiskovni konferenci. 

dezurni@zurnal24.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 08:05 26. Marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • 03:04 26. Marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • 19:38 25. Marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.