Slovenija
2401 ogledov

Nove potrjene okužbe v domovih starejših občanov

dom upokojencev Anže Petkovšek
Največji izzivi še vedno v Metliki in Šmarju pri Jelšah. Pozitivne novice prihajajo iz bolnišnice Golnik.

Minister za delo, družino, socialo in enake možnosti Janez Cigler Kralj je dejal, da največji izzivi v domovih za starejše občane še naprej ostajajo v Metliki in Šmarju pri Jelšah. "Prvi primer, dve pozitivni osebi - ena zaposlen in en oskrbovanec - je v Domu starejših občanov Preddvor, enota Naklo. Potrjena je tudi okužba pri eni zaposleni v Domu starejših občanov Ljubljana Vič Rudnik, enota Bokalce," je povedal minister. 

Poudaril je, da so v domovih dobro pripravljeni na razmere v primeru, ko obravnavajo sum ali okužbo z novim koronavirusom. Vsem, ki delajo v domovih in drugih oblikah socialnodelovnih storitev, se je zahvalil za njihovo delo.   

koronavirus Epidemija Slovenija Nova smrtna žrtev koronavirusa, v Sloveniji skupaj 528 okuženih

Stvari tečejo, na ministrstvu si prizadevajo, da domovi dobijo pravi čas pomoč, ki jo potrebujejo. "Dogovorjen ukrep, da se brisi jemljejo v domovih za starejše, teče. Morda ne čisto povsod gladko," je povedal minister. 

Izpostavil je tudi pozitivne novice. "Iz Klinike Golnik se v Dom starejših občanov Metlika vračajo trije stanovalci, ki so bili na zdravljenju v bolnišnici. Nimajo več znakov okužbe, a bodo preventivno v izolaciji," je dejal Cigler Kralj.

Dobra novica je tudi, da se velika večina domov in ostalih zavodov zelo dobro povezuje z organizacijami v lokalnem okolju. V pripravah na stanje z večjim pomanjkanjem kadra so stekle tudi druge aktivnosti, kot je na primer povezovanje domov s Slovensko filantropijo, prek katere se bo zagotovilo prostovoljce za pomoč pri oskrbi starejših. 

Največji izziv trenutno je zagotavljanje primerne zaščitne opreme za zaposlene v zavodih. "Vzpostavili smo način, da domovom, kjer so največje potrebe, hitro dostavimo najnujnejšo opremo," je povedal minister. 

Več o stanju na področju zaščitne opreme naj bi pristojni sporočili na jutrišnji tiskovni konferenci. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 5
  • torohat 08:05 26.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • rosanur 03:04 26.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • sandmahyd 19:38 25.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

Sorodne novice