Slovenija
18775 ogledov

Hojs: velika reorganizacija policije, tako je po novem

Aleš Hojs
1/2
Saša Despot
V veliki diplomatski akciji, ki je segala v državne vrhove Slovenije, Srbije in Hrvaške, bo zadeva danes rešena, zagotavlja notranji minister.

Vlada in ministrstvo za notranje zadeve dnevno spremljata, kako se odlok o prepovedi zbiranja na javnih mestih izvaja. „V preteklih dneh smo razmišljali o dodatnih ukrepih glede omejevanja gibanja. Glede na podatke, ki jih imamo, potrebe po dodatnih ukrepih ni. To je zaradi vas, ker navodila upoštevate in se razmere za zdaj ne poslabšujejo,“ poudarja notranji minister Aleš Hojs in dodaja: „Če bo tudi v naslednjih dneh stopnja vaše zavesti in zrelosti naroda na ravni, kot je bila do zdaj, nam dodatnih ukrepov ne bo treba sprejeti.“

Policija je v teh dneh naredila več kot 5.000 nadzorov in ugotovila zelo majhno število kršitev. Tudi prijave občanov so nizke, v zadnjih dneh jih je bilo le nekaj nad 30. Kršitev je manj kot dva odstotka tistih, ki smo jih preverili.

Vlada je na včerajšnji seji uvedla nov ukrep: Mejne točke se vzpostavljajo tudi na meji z Avstrijo. Podoben ukrep izvajamo že na meji z Italijo. To ne pomeni, da Avstriji ne bi zaupali pač pa razlog tiči drugje.

„V zadnjih nekaj dneh se je v Ljubljani in po Sloveniji zbralo nekaj državljanov Republike Srbije, gre za delavce v državah zahodne Evrope, ki so se želeli vrniti v domovino, a je njihova vrnitev onemogočena, ker je Srbija zaprla svoje meje. V veliki diplomatski akciji, ki je segala v državne vrhove Slovenije, Srbije in Hrvaške, bo zadeva danes rešena. Zahvalil bi se parohu srbske pravoslavne cerkve, ljubljanskemu županu in srbskim državljanom, ki so upoštevali navodila, ki so jih prejeli. Večina teh državljanov je zdaj nameščenih v telovadnici na Ježici, danes ob 15.00 bo del ljudi odpeljal prvi konvoj, jutri bo na pot proti Srbiji krenil še drugi,“ pojasnjuje Hojs.

„Ker gre za problematiko, ki lahko v vsakem trenutku eskalira, smo mejne točke vzpostavili tudi na meji z Avstrijo. Možnost vstopa smo omejili tistim, ki po vstopu v našo državo ne bi mogli nadaljevati poti v svojo domovino. Slovenija ne sme postati žep za te ljudi,“ dodaja notranji minister.

Posebni ukrepi v policiji

Včeraj je Hojs predlagal tudi aktivacijo 37. a člena zakona o obrambi, ki bi vojski omogočil pomoč na naši južni meji. A je vlada ta predlog z dnevnega reda umaknila.

Odločili so se, da bo minister pred tem opravil pogovor z vsemi poslanskimi skupinami: „Želimo, da vsi relevantno odločajo o tem predlogu. Slovenske vojske v tem trenutku ne potrebujemo na slovenskih cestah, nujno pa jo potrebujemo na naši južni meji.“

„V dogovoru z direktorjem policije sem se odločil, da del policije razdelimo v tri skupine. Da bo del policistov vedno zdrav in bodo pripravljeni za nujne ukrepe. Eno tretjino policistov smo poslali na koriščenje starega dopusta, odredili smo jih zmanjšano aktivnost, na cestah torej ne patruljirata dva policista, pač pa vsak sam. To ne pomenim, da je sposobnost policije omejena, želimo pa tako preprečiti morebitno širjenje virusa med policisti,“ pojasnjuje Hojs.

"Nihče ni bil na dopust poslal prisilno, to na podlagi zakona ni mogoče, smo pa tiste, ki imajo še lanski dopust, prosili, da to storijo. Odziv je bil izjemen. Tudi pri delo od doma je bil odziv izjemen. Tudi čakanje na delo se izvaja sporazumno," je povedal Hojs. 

Policisti patruljirajo vsak sam in ne več po dva, kar prinese dva učinka, večjo prisotnost in manj druženja. 

Aleš Hojs

Ravno zato je, dodaja minister, pomoč vojske nujna: „S predsednikom države sva opravila razgovor, prav tako z ministrom za obrambo. Vsi smo se strinjali, da je ta ukrep nujen za čas treh mesecev. V tem trenutku koronavirusa pri migrantih še nismo zasledili, je pa njihovo število zelo povečano. Varovanje naše južne meje je ena od naših prioritet, to bo ostalo tako še dolgo časa. Poslanske skupine pozivam, da imajo v mislih varnost slovenskih državljanov, ko se bodo odločali o podpori o aktivaciji 37. a člena.“

Koronavirus | Avtor: Profimedia Profimedia

Fizik Matjaž Leskovar z Instituta Jožef Stefan je izdelal napoved razvoja epidemije ob predpostavki, da se ukrepi izvajajo stoodstotno: "Če je danes 480 okužb v Sloveniji, jih bo čez 14 dni pa 14.500."

Ekonomist Jože P. Damijan je komentiral ukrepe, ki ji je za omejitev posledic širjenja koronavirusa covid-19 včeraj predstavila vlada. Po njegovi oceni je v predlaganih ukrepih "ena velika neumnost, nekaj diskriminatornih nelogičnosti in nekaj populističnih bučk".

Vlada je ukinila krizni štab. V prihodnjih dneh bo presojala, ali bodo potrebni dodatni ukrepi. Kaj bo po novem počel Jelko Kacin?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • rosanur 03:05 26.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • hooucoto 16:36 25.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • srecko53 14:58 25.marec 2020.

    zaenkrat še niso potrebni na ulicah, kdaj pa,, takoj po aktiviranju člena in pol za stalno... janšev vojaški udar