Slovenija
32121 ogledov

Jože P. Damijan o kriznih ukrepih: Vlada se heca

Joze P. Damijan Žurnal24
Sofinanciranje plač v višini 40 odstotkov je premalo, da bi ohranili zaposlenost.

Ekonomist Jože P. Damijan je komentiral ukrepe, ki ji je za omejitev posledic širjenja koronavirusa covid-19 včeraj predstavila vlada. Po njegovi oceni je v predlaganih ukrepih "ena velika neumnost, nekaj diskriminatornih nelogičnosti in nekaj populističnih bučk".

Najbolj ga moti ukrep, ki zadeva sofinanciranje plač za delavce na čakanju in tiste, ki zaradi epidemije ne morejo na delo. V Smernicah piše, da bo država poleg kritja prispevkov v obe proračunski blagajni, tako zdravstveno kot pokojninsko, dodatno sofinancirala 20 odstotkov neto nadomestila zaposlenim, kdo bo kril dohodnino, pa ni zapisano. 

"Če si preračunate podatke, lahko vidite, da bo država dejansko sofinancirala le nekaj več kot 40 odstotkov skupnega stroška dela zaposlenih, ki so na čakanju," poudarja Damijan. 

Tako nizek del sofinanciranja plač je po oceni Damijana nesmiselen, saj bo imel takojšnje negativne učinke na zaposlenost. "Predstavljajte si denimo zdravilišče, hotel, restavracijo ali avtobusno podjetje, kjer so morali zapreti poslovanje zaradi vladnega dekreta in so jim za to dohodki padli na nič," kot primer navaja Damijan. "Od kje bodo vzeli teh 55 odstotkov za financiranje marčevskih, aprilskih in majskih plač, če prihodkov nimajo."

Za podjetja je po besedah Damijana bolj racionalno, da iz poslovnih razlogov odpustijo zaposlene in strošek prevalijo na proračun. 

Minister za delo Janez Cigler Kralj je sicer danes na novinarski konferenci dejal, da bo vlada za delavce na čakanju pokrila celotno 80-odstotno nadomestilo plače. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 39
  • Janez Zorman 13:04 26.marec 2020.

    Damjanček je ljubosumen, ker so vsi ekonomisti, ki kaj pomenijo, zraven. Njega ni. Torej ? Je nepomemben.

  • torohat 08:05 26.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • rosanur 03:04 26.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks