Slovenija
14205 ogledov

Novo: država bo pokrila celotno nadomestilo delavcem na čakanju

Denar, evro Profimedia
Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je pojasnil, kaj prinašajo nekateri ukrepi, ki jih predvideva protikorona zakon.

Država bo tako pokrila vse prispevke in celotno 80-odstotno nadomestilo neto plače, ki ga bodo prejeli delavci na čakanju. Po včerajšnjih pojasnilih bi država dodatno (poleg prispevkov ali poleg 40 odstotkov nadomestila, ki ga je obljubljal interventni zakon) plača še 20 odstotkov neto nadomestila, ki za tiste na čakanju znaša 80 odstotkov plače. 

Predsednk vlade Janez Janša je že včeraj dejal, da bodo tisti, ki so doma zaradi višje sile (varovanje otrok ali ker ne morejo v službo zaradi ukinitve javnega prevoza) izenačeni s delavci na čakanju na delo. 

Samozaposleni bodo prejeli pokrite vse prispevke v obe blagajni in temeljni dohodek, med 470 in 490 evrov. Skupaj bodo po ministrovih besedah prejeli skoraj 900 evrov krizne pomoči.  

Predlog protikorona zakona, ki ga je vlada predstavila včeraj, predvideva, da se bo upravičenost sofinanciranja preverjala po koncu poslovnega leta. "Izvedbeno bomo to naredili tako, da bo za podjetja najmanj stresno. Izvedbene zadeve sodelavci pripravljamo, v kratkem bomo predstavili, kako bo to v praksi," je pojasnil minister. 

Denar, evro Slovenija Toliko na boljšem bodo vsi, ki morajo biti doma, in njihovi delodajalci

Normalno delujejo tudi sistemi socialnih pomoči, ki so vzpostavljeni tako, da bodo tekli nemoteno tudi v čadu krize. Družinam, ki so se zaradi izgube dohodka znašle v težavah, svetuje, naj se obrnejo na centre za socialno delo, kjer lahko zaprosijo tudi za izredno socialno pomoč. "V to je vključen tudi dodatek za izgubljen brezplačen obrok v šolah. V aprilu bo po uradni dolžnosti izplačan tudi dodatek za veliko družino," je pojasnil minister. Pravice, ki bodo zapadle v marcu, se bodo avtomatsko podaljšale. 

V postopku priprave koronapaketa iščejo tudi možnosti, kako bi čim širšemu krogu upravičencev zagotovili krizno pomoč. "Karkoli bo, ne bo odvisno od trenutnih upravičenosti in ne bo vplivalo na prihodnjo upravičenost. Krizni ukrepi so namenjeni temu, da se brez hudega padca življenjska standarda prebrodi to krizo," je poudaril Janez Cigler Kralj. 

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 25
 • rosanur 03:01 26.marec 2020.

  www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

 • Avatar Snerrilena
  Snerrilena 00:35 26.marec 2020.

  Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite -- Bredhot.Com

 • optimist11 20:12 25.marec 2020.

  Tipični slovenci. Če vlada ne bi ukrenila nič, sedaj ko z denarjem iz EU rešuje delavce in gospodarstvo pa se bojite da bo kdo kaj ukradel, ne vidite pa pozitivnih učinkov. Vwendar kot so nam povedali bodo lahko kasneje vse ...prikaži več preverjali in ukrepali. To pa lahko nadzoruje tudi opozicija. saj zato jo imamo.

Sorodne novice