Zdravje
6333 ogledov

Slovenija v pogovorih za japonsko zdravilo

koronavirus Profimedia
Na ministrskem nivoju potekajo pogovori z japonskim proizvajalcem, da bi dobili zdravilo, ki se je izkazalo kot učinkovito v boju s koronavirusom.

Dr. Mojca Matičič, vodja Klicnega centra za informacije o koronavirusu (080 1404), poudarja, da so v Sloveniji na voljo vsa tista zdravila, ki jih stroka priporoča. Raziskave o tem, katera zdravila so učinkovita, se iz dneva v dan množijo. Zdravilo, ki ga v najnovejši literaturi omenjajo kot učinkovito, je zdravilo favipiravir. "Zdravilo imajo samo Japonci, ki ga tudi proizvajajo. Nobena druga država ga ne more pridobiti. Kolegi iz tujine so nam govorili o tem zdravilu in nam rekli, naj nanj kar pozabimo, ker ga nihče ne more dobiti," je povedala dr. Matičič. 

Po naključju pa se je prav v klicnem centru, v katerem deluje, začelo raziskovati možnost pridobitve omenjenega zdravila. "Na ministrskem nivoju poteka akcija neposredno s proizvajalcem tega zdravila. Vsi držite pesti, nihče na svetu ga nima razen Japonske, morda se obeta, da ga mi dobimo," je dejala. Ob tem pa je dodala, da ne polagajo vsega v to zdravilo, saj so na voljo še druge možnosti. Da pogovori potekajo, je na tiskovni konferenci potrdil tudi minister za zdravje Tomaž Gantar.

Problem zdravil za zdravljenje virusnih okužb je specifičen, saj je treba prodreti v celice, saj virus deluje znotrajcelično. Razen za hepatitis C nobeno zdravilo ne gre do konca, da bi bolezen čisto pozdravilo, je pojasnila dr. Matičič. Pri virusnih okužbah zdravila lahko skrajšajo in omilijo potek bolezni ter preprečijo, da bolnik umre. 

Koronavirus Projekcije Slovenija Infektolog Trampuž: Čez 14 dni bo na intenzivni 1400 pacientov

Kar se tiče covid-19, se je v Sloveniji še pred prvim bolnikom sestala ad hoc skupina infektologov, ki je preučila vso do tedaj znano strokovno literaturo in postavila smernice, kako bomo zdravili bolnike. "Vedeli smo, katera zdravila so bila do takrat učinkovita in zdravila tudi nabavili. V Sloveniji imamo vse tisto, kar ostala Evropa priporoča," je povedala. 

Na voljo je tako zdravilo, ki se uporablja proti malariji in za zdravljenje lupusne bolezni ter revmatoidnega artritisa. Drugo zdravilo je kombinacija, ki se je v preteklosti uporabljala za HIV/AIDS bolnike, a so najnovejše raziskave pokazale, da ni tako učinkovito, kot bi si želeli. 

Zdravilo remdesivir je še v preizkušanju in se v določenih državah uporavlja v okviru sočutnega programa. "Že konec februarja smo sami zaprosili za sočutno rabo in že imamo bolnika, ki se zdravi s tem zdravilom."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • hooucoto 16:36 25.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • Avatar jate
    jate 14:06 25.marec 2020.

    zanimivo ..noben ne more dobit samo slovenija,,kot da smo ne vem kaksni vele sile

  • Waltter 13:40 25.marec 2020.

    Pa dajte zopet je..at rajo, ce ga imajo japonci se ga da dobit samo kontaktirat jih je potrebno in ne nakladajte. Ce nimas nobenega ki bi ga poklical takrat seveda ga ne mores dobiti. Seveda ce pa kliceta za to ...prikaži več Mojca in Tomaz takrat pa sigurno ne bo nic iz tega.. Tud moj sosed ne more dobit heroina v lekarni pa ze cel cajt tezi..