Svet
10241 ogledov

Na Kitajskem smrt zaradi hantavirusa, bi nas moralo skrbeti?

koronavirus, kitajska Profimedia
Se moramo bati še ene epidemije?

Kot je znano, se je prva okužba s COVID.19 pojavila na Kitajskem, natančneje v mestu Wuhan. Od tam se je virus hitro razširil po svetu in trenutno je stanje najbolj zaskrbljujoče v Italiji in Španiji, Kitajcem pa ga je že uspelo zajeziti. 

Sedaj pa iz Kitajske poročajo o smrtni žrtvi zaradi hantavirusa. Moški je umrl na avtobusu na poti v službo. Global Times poroča, da so testirali vseh 32 potnikov na avtobusu. Žrtev prihaja iz mesta Lincang, kjer oblasti že izvajajo prve ukrepe in opazujejo razmere. 

Hemoragično mrzlico, ki jo povzroča hantavirus, od leta 1952 poznamo tudi pri nas. 

Ta virus ni tako nevaren kot COVID-19, saj prenos iz človeka na človeka ni dokazan. "Povzročitelji bolezni so virusi, ki jih v okolje s slino in iztrebki izločajo glodavci, zlasti miši, voluharji in podgane, verjetno tudi krti. Glodavci predstavljajo rezervoar bolezni in so kronični nosilci virusa. Ljudje smo naključni gostitelji virusa. Povečano število obolenj je običajno povezano s povečanim številom miši in podobnih glodavcev,“ piše na strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Predpostavlja se, da se bolezen z glodavca na človeka prenese preko vdihavanja prahu, ki je okužen z izločki, s sečem, iztrebki in slino, glodavcev, lahko pa tudi z uživanjem okužene hrane ali vode ter pri stiku s kužnino neposredno preko kože (npr. pri kopanju v površinskih vodah, stiku z okuženo zemljo), še razlagajo pri NIJZ.

Med simptome okužbe spadajo povišana telesna temperatura, glavobol, bolečine v hrbtu, slabost, krvavitve v sluznico ustne votline in veznico, krvavitve iz nosu, možen je otrpel tilnik, pride pa lahko tudi do odpovedi ledvic.

Komentarjev 9
  • rosanur 03:02 26.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • Avatar Snerrilena
    Snerrilena 00:35 26.marec 2020.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite -- Bredhot.Com

  • hooucoto 16:37 25.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks