Zdravje
20987 ogledov

Tako na širjenje koronavirusa vplivajo višje temperature

termometer
1/2
Profimedias
Kitajci trdijo, da so dokazali, kakšen vpliv imajo višje temperature in vlaga na širjenje koronavirusa.

V zadnjem času je pozitivnih novic glede koronavirusa malo, a jih je vsak dan več. Tako glede razvoja cepiva kot preizkušanje različnih zdravil, ki naj bi kazala zelo obetavne rezultate. Med dobre novice lahko zagotovo uvrstimo tudi najnovejšo kitajsko raziskavo o tem, da se z višanjem temperature in vlažnosti stopnja širjenja koronavirusa lahko znatno zmanjša.

leča leče oči oko Zdravje Koronavirus: Lahko prizadane tudi oči?

Tako trdijo znanstveniki na Univerzu Beihangu in Tsinghu, ki so od samega začetka epidemije na Kitajskem preučevali vpliv temperature in vlage na širjenje virusa covid-19 med Kitajci in tudi ostalimi azijskimi državami.

Raziskovalci Jingyaun Wang, Kai Feng in Weifeng Lv s Fakultete za računalništvo in inženirstvo na univerzi Beihang na Kitajskem so objavili članek o tem, kako so preučevali 100 različnih mest na Kitajskem, v katerih je bilo od 21. do 23. januarja 2020 v vsakem več kot 40 primerov okužb s covid-19. Pomembna ugotovitev je, da visoke temperature in visoka vlažnost bistveno zmanjšujejo prenos tega virusa.

koronavirus | Avtor: Profimedia Profimedia

koronavirus Slovenija Četrta žrtev novega koronavirusa v Sloveniji

Znanstveniki poudarjajo, da visoke temperature ne bodo povsem ubile virusa in v popolnosti zaustavile pandemije. Vseeno pa so v trenutni zdravstveni situaciji, ki vlada v svetu optimistični in trdijo, da bo vsak dvig temperature za stopinjo ali dve upočasnil širjenje virusa s človeka na človeka, temperature nad 30 stopinj Celzija pa bi lahko bile usodne za širjenje virusa.

Znanstveniki so prepričani, da je kombinacija strogih karanten in tudi višjih temperatur ključnega pomena za umirjanje epidemije.
Ugotovili so še, da lahko ob višjih temperaturah okužena oseba prenese virus na 1,5 in ne 2,5 osebe kot pri nižjih. Epidemija je vrhunec na Kitajskem dosegla februarja, ob prehodu v pomlad, oziroma prihodu višjih temperatur, pa se je širjenje upočasnjevalo. In to v vseh 100 kitajskih mestih, ki so jih Kitajci preučevali.

Murter Priljubljen v sezoni Svet Na priljubljenem hrvaškem otoku panika zaradi primerov koronavirusa

Kitajci opozarjajo, da so bili ob začetku epidemije bolj na udaru širjenja države, v katerih so bile temperature zraka nižje, nižja je bila tudi vlaga. Znanstveniki pravijo, da je bilo na Kitajskem, v Južni Koreji in tudi Iranu bistveno več okuženih kot v Singapurju, Maleziji in na Tajskem, kjer so bile temperature višje.

koronavirus | Avtor: Profimedia Profimedia

Učilnica Ukrep Svet Zaradi koronavirusa brez mature

Za zdaj strokovnjaki ne želijo ugibati, zakaj se virusi, vključno z družino koronavirusa, ki mu pripada covid-19, širijo hitreje pri nižjih temperaturah, razen tega, da skozi vlažen zrak potujejo težje, oziroma je njihov doseg krajši. Med drugim znanstveniki trdijo, da je človeški imunski sistem v zimskem času uspavan ter, da suh zrak izsušuje sluznico nosa, ki je prva obramba pred vnosom virusa v organizem. Zdi se, da so imunske celice, fagociti, v telesu pri nižjih temperaturah manj aktivne, kar pomeni, da so manj učinkovite pri uničevanju virusa.

Koronavirus v Italiji Slovenija Novo: Število potrjenih okužb z novim koronavirusom spet naraslo

Kitajski znanstveniki pravijo, da bi okužena oseba, če se temperature dvignejo za 15 stopinj Celzija, koronavirus razširila v povprečju na 0,5 osebe manj.

Komentarjev 12
  • maiprinligh 19:03 27.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • rganindi 14:03 27.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • giaforlea 09:03 27.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks