Slovenija
2436 ogledov

Vsakdo bo lahko preveril, kdo od samozaposlenih bo dobil pomoč

samozaposleni Profimedia
Samozaposleni bodo upravičeni do temeljnega dohodka v višini 70 odstotkov minimalne plače.

Samozaposleni, ki zaradi epidemije novega koronavirusa covid-19 ne morejo opravljati svoje dejavnosti ali jo lahko opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu bodo upravičeni do mesečnega temeljnega dohodka v višini 70 odstotkov minimalne plače. 

"Do izredne pomoči bodo upravičeni vsi samozaposleni, ki bodo s posebno izjavo razglasili prizadetost zaradi krize," je na današnji tiskovki ob 11. uri povedal predsednik vlade Janez Janša in pojasnil, da so se za tak način odločili, da ne bi birokratsko zapletali postopkov za pridobitev pomoči. 

starejši upokojenci par Slovenija Takšen protikrizni dodatek bodo dobili upokojenci

A da ne bi prišlo do neupravičenega izkoriščanja državne pomoči, bodo njihove izjave dostopne v javnem registru. 

"Želimo preprečiti vojno dobičkarstvo"

"Želimo preprečiti, da bi pomoč prejeli posamezniki, ki v krizi niso prizadeti," je glede ukrepov predvidenih za samozaposlene povedal vodja strokovne skupine, ki je vladi predlagala ukrepe, Matej Lahovnik. "Pogoj za prejem pomoči bo, da se ti podatki javno objavijo. Država si bo pridržala pravico, da morebitne zlorabe ali vojno dobičkarstvo naknadno sankcionira."

Če se bo pozneje izkazalo, da je takšna izjava vsebovala neresnične podatke, bodo morali pomoč vrniti. 

Prispevke bo nakazala država

Prispevke za prizadete samozaposlene bo v tem času tako v pokojninsko kot zdravstveno blagajno nakazovala država, njihove pravice pa se bodo ohranile. "Poudarjamo, da ne gre za odpis prispevkov, ker v tem primeru ne bi bili upravičeni do pravic, ampak bo prispevke plačala država," je na tiskovki poudaril Janša. 

Janez Janša Slovenija 'Protikorona zakon': Janša predstavlja ključne protikrizne ukrepe

Višina prispevkov za krizno leto bo določena na podlagi izkazanega dobička po zaključku leta. 

Do odmere dohonine za leto 2020 bo odloženo tudi plačilo akontacije dohodnine. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.