Slovenija
1515 ogledov

Pomoč kmetom: "Kupujte domače, počitnice doma so najlepše"

Zdravko Počivalšek Saša Despot
Ministrica za kmetijstvo je zagotovila, da spremljajo dobavo kmetijskih pridelkov in živil na trgu.

"Glede na to, da se je kriza oz. ukrepi, ki jih izvajamo, dotaknila vseh resorjev ter da je resor, ki zagotavlja nemoteno oskrbo s prehranskimi izdelki, še posebej pomemben in se tega zavedajo vsi državljani in državljanke, s posebno pozornostjo spremljamo stanje pri čimbolj nemoteni dobavi kmetijskih pridelkov in živil na trgu," je ob predstavitvi ukrepov na področju kmetijstva povedala ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec. "Spremljamo tudi vsa morebitna tveganja ali motnje, ki bi se v zdajšnjem ali prihodnjem času lahko dogodila na trgu s temi izdelki in s tem na kakršen koli način zmotila pridelavo ali vplivala na razmere na trgu."

Kot je poudarila, so zato sprejeli zakon s prvimi interventnimi ukrepi, zdaj pa vlada pripravlja nove ukrepe, s katerimi želijo omiliti posledice prvih ukrepov, ki so v izvedbi zaradi zajezitve širjenja novega koronavirusa covid-19.

"Našemu gospodarstvu lahko najbolje pomagamo s tem, da jih vsi skupaj podpremo na način, da kupujemo domače. In ko bo epidemije enkrat konec, se spomnimo na to, da so počitnice doma najlepše, da je domača hrana najbolj varna, in da so delovna mesta v domačem lokalnem okolju najboljše jamstvo za naš skupni standard."

Zdravko Počivavšek, minister za gospodarstvo

Ukrepi na področju kmetijstva: 

(1) Nosilcem ali članom kmetijskih gospodarstev, ki so zboleli za boleznijo covid-19, se za čas trajanja bolezni, vendar ne več kot za čas trajanja ukrepov proti epidemiji, dodeli finančna pomoč zaradi nezmožnosti za delo v višini 80 odstotkov minimalne plače za delo s polnim delovnim časom.

(2) Kmetom in članom njihovih gospodarstev, ki so zavarovani na podlagi predpisov o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, se lahko zmanjšajo ali odpišejo prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje tako, da se štejejo za plačane, kar pomeni, da se pravice iz tega naslova ohranijo.

tržnica Ljubljana | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
(3) Do odloga plačila prispevkov je upravičen nosilec ali član kmetijskega gospodarstva, ki opravlja osnovno kmetijsko oziroma osnovno gozdarsko dejavnost, dopolnino dejavnost na kmetiji ali drugo kmetijsko dejavnsot in je iz tega naslova vključen v sistem socialnih zavarovanj. Ukrep je primerljiv z zakonom o ukrepih na področju plač in prispevkov, ki se nanaša na samozaposlene.

(4) Plačilo dajatve na Katasterski dohodek za leto 2020 se vsem lastnikom kmetijskih in gozdnih zemljišč ter čebeljih panjev zniža za 50 odstotkov.

(5) Nadomestilo za izpad prihodka za kmetijska gospodarstva za pravne osebe in samostojne podjetnike ter fizične osebe.

(6) Za ribiška plovila, za katera so izdana dovoljenja za gospodarski ribolov, so imetniki dovoljenj za gospodarski ribolov za leto 2020 upravičeni do nadomestila plačila priveza v ribiških pristaniščih v višini 40 odstotkov od celotnega nadomestila.

(7) Gojiteljem vodnih organizmov, ki imajo podeljeno vodno pravico za gojenje vodnih organizmov, se za leto 2020 zniža plačila vodnega povračila v višini 40 odstotkov celotne vrednosti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 18:04 24.marec 2020.

    Počivalšek ,kmet brez grunta in pameti .