Novela o prevozih sprejeta

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Po vetu državnega sveta poslanci z absolutno večino, z 49 glasovi za in 15 proti, znova sprejeli novelo zakona o prevozih v cestnem prometu.
Oglej si celoten članek

Novela, katere predlagateljica je vlada, med drugim uvaja institut plačila voznine za prevoz blaga in potnikov, ki je 30 dni od izdaje računa oziroma 60 dni po opravljeni storitvi, solidarnostno odgovornost, da bi lahko prevoznik plačilo voznine zahteval od pošiljatelja ali naročnika, če je ne bi dobil od organizatorja prevoza, prenaša pa tudi pristojnost nadzora dovolilnic z državnih organov na gospodarske subjekte.

Državni sekretar na ministrstvu za promet Igor Jakomin je poslancem pojasnil, da so se od konca leta 2008 začeli plačilni roki za avtoprevoznike podaljševati s 30 do 90 na 60 do 120 dni in več. "V prevozniški dejavnosti je velika večna stroškov vezana na 30-dnevni rok plačila (gorivo, cestnine, stroški dela, davek na dodano vrednost), zato je podaljševanje roka neprostovoljno kreditiranje drugih dejavnosti," je opozoril Jakomin.

Državni svet je veto na novelo izglasoval na predlog interesne skupine delodajalcev, ki nasprotujejo rešitvam glede plačilnega roka za prevoze, solidarne odgovornosti in prenosa pristojnosti nadzora dovolilnic. Državni svetniki so menili, da so rešitve sprejete brez predhodnih analiz in presoje posledic za preostali del gospodarstva.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.