V Sloveniji potrdili prvi primer omikrona!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Epidemija še naprej upada, a skrbi pojav omikrona, ki so ga potrdili tudi pri nas.
Oglej si celoten članek

Ob 5.111 opravljenih PCR testih je bilo v ponedeljek potrjenih 1.712 novih okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež okužb 33,5 odstoten. 

V primerjavi s preteklim ponedeljkom, ko je bilo 1.954 novih okužb, jih je bilo tokrat za približno 14 odstotkov manj.

A skrbi podatek, da smo tudi v Sloveniji potrdili prvi primer nove različice virusa omikron. "Danes se je tudi Slovenija uvrstila na seznam držav, kjer so v Ljubljani odkrili 'cluster' omikrona, novega virusa, ki je v nekaterih državah zelo razširjen," je v državnem zboru med odgovarjanjem na poslanska vprašanja mimogrede povedal Janez Janša. 

Epidemija v Sloveniji še naprej pada

Matjaž Leskovar z Instituta Jožef Stefan v svoji projekciji širjenja covid-19 v Sloveniji piše, da epidemija v Sloveniji stabilno upada z razpolovitvenim časom približno 22 dni.

Zadnjo prognozo je sicer pripravil 10. decembra, novo pričakujemo danes. V njej napoveduje, da bi lahko iz temno rdeče faze na evropskem zemljevidu ECDC v začetku leta prešli v rdečo fazo, kar pomeni manj kot 500 okužb dnevno. 

Zaradi omikrona se lahko kmalu spet dvigne

A projekcija še ne upošteva nove, domnevno precej bolj nalezljive različice omikron, ki se je že začela širiti po nekaterih evropskih državah, med drugim velike skrbi povzroča na Danskem in v Veliki Britaniji. 

Ko se bo različica pojavila pri nas in bodo bolj znane tudi njene značilnosti, jo bo vključil v svojo napoved. Boji se, da bi se zaradi omikrona lahko krivulje že januarja spet obrnile navzgor. "Imam občutek, da nam Omikron pripravlja veličastno novoletno predstavo, ki pa nam ne bo všeč, nekaterim drugim državam pa že božično," je zapisal na Facebooku.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 11:06 14. December 2021.

    U zdej smo ga pa najebal, umrlo bo vsaj 200 jurjev ljudi in ene 5oo jurjev jih bo mel dolgotrajne …

  • 10:47 14. December 2021.

    Tudi mi moramo imeti vse, kar imajo veliki....pa še predsedujemo jim....čakam še na zadrego, tako kot jo že imajo veliki....ampak …

  • 10:42 14. December 2021.

    Prvi infektolog v državi, Kalimero, komunistični morilec več kot 5000 Slovencev – go home ! ! !

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.