Slovenija
10306 ogledov

V Sloveniji potrdili prvi primer omikrona!

Covid-19 Profimedia
Epidemija še naprej upada, a skrbi pojav omikrona, ki so ga potrdili tudi pri nas.

Ob 5.111 opravljenih PCR testih je bilo v ponedeljek potrjenih 1.712 novih okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež okužb 33,5 odstoten. 

V primerjavi s preteklim ponedeljkom, ko je bilo 1.954 novih okužb, jih je bilo tokrat za približno 14 odstotkov manj.

A skrbi podatek, da smo tudi v Sloveniji potrdili prvi primer nove različice virusa omikron. "Danes se je tudi Slovenija uvrstila na seznam držav, kjer so v Ljubljani odkrili 'cluster' omikrona, novega virusa, ki je v nekaterih državah zelo razširjen," je v državnem zboru med odgovarjanjem na poslanska vprašanja mimogrede povedal Janez Janša. 

Epidemija v Sloveniji še naprej pada

Matjaž Leskovar z Instituta Jožef Stefan v svoji projekciji širjenja covid-19 v Sloveniji piše, da epidemija v Sloveniji stabilno upada z razpolovitvenim časom približno 22 dni.

Zadnjo prognozo je sicer pripravil 10. decembra, novo pričakujemo danes. V njej napoveduje, da bi lahko iz temno rdeče faze na evropskem zemljevidu ECDC v začetku leta prešli v rdečo fazo, kar pomeni manj kot 500 okužb dnevno. 

Zaradi omikrona se lahko kmalu spet dvigne

A projekcija še ne upošteva nove, domnevno precej bolj nalezljive različice omikron, ki se je že začela širiti po nekaterih evropskih državah, med drugim velike skrbi povzroča na Danskem in v Veliki Britaniji. 

Ko se bo različica pojavila pri nas in bodo bolj znane tudi njene značilnosti, jo bo vključil v svojo napoved. Boji se, da bi se zaradi omikrona lahko krivulje že januarja spet obrnile navzgor. "Imam občutek, da nam Omikron pripravlja veličastno novoletno predstavo, ki pa nam ne bo všeč, nekaterim drugim državam pa že božično," je zapisal na Facebooku.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 11
 • Avatar bobnar53
  bobnar53 11:06 14.december 2021.

  U zdej smo ga pa najebal, umrlo bo vsaj 200 jurjev ljudi in ene 5oo jurjev jih bo mel dolgotrajne posledice zarad tega??

 • bobubob 10:47 14.december 2021.

  Tudi mi moramo imeti vse, kar imajo veliki....pa še predsedujemo jim....čakam še na zadrego, tako kot jo že imajo veliki....ampak pri nas je vse z zamudo.... ---> https://www.thelancet.com/journals/lanepe/article/PIIS2666-7762(21)00258-1/fulltext?s=08#%20

 • PaPajapopi 10:42 14.december 2021.

  Prvi infektolog v državi, Kalimero, komunistični morilec več kot 5000 Slovencev – go home ! ! !