Novi podatki: Na podlagi teh številk bo danes odločala vlada!

Foto: Epa
Foto: Epa
Epidemija v Sloveniji še naprej upada.
Oglej si celoten članek

Ob 4.237 opravljenih PCR testih je bilo v torek potrjenih 388 novih okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež pozitivnih 9,2 odstoten. 

Opravljenih je bilo tudi 28.151 hitrih testov, a ni podatka o tem, koliko je bilo pozitivnih. 

Dosegli smo kriterij za prehod v zeleno fazo

Število aktivnih primerov se je s tem zmanjšalo na 5.033, prav tako se je znižalo sedemdnevno povprečje okužb, ki trenutno znaša 290. 

V primerjavi s preteklim torkom, ko je bilo potrjenih 538 novih okužb z virusom sars-cov-2, to pomeni 27 odstotkov manj potrjenih primerov. 

Glede na vladni semafor ukrepov po številkah ustrezamo zeleni fazi. To pomeni, da mora biti sedemdnevno povprečje dnevnih okužb nižje od 300. 

Epidemiološko situacijo bo popoldan na Brdu pri Kranju pretehtala tudi vlada, ki bo odločila, ali in kdaj bomo v zeleno fazo vstopili tudi uradno ter kakšno sproščanje ukrepov to pomeni. 

Kljub zeleni fazi še naprej nekatere omejitve

Zelena faza predvideva odpravo omejitev po vsej državi, obveljali pa bi splošni higienski ukrepi in prepoved obratovanja barov in diskotek.

Prav tako predvideva zelena faza upoštevanje pogoja PCT (prebolevniki, cepljeni, testirani) za opravljanje določenih dejavnosti ali npr. obisk notranjosti gostinskih lokalov. 

Foto: Vlada RS semafor sproščanja ukrepov maj pct

Epidemiologinja Irena Grmek Košnik je včeraj na tiskovni konferenci poudarila, da bodo nekateri ukrepi morali ostati kljub zeleni fazi. Gre predvsem za nošenje mask v zaprtih prostorih in odprtih prostorih, kjer ni mogoče zagotavljati primerne razdalje, razkuževanje rok in prezračevanje prostorov.

Poleg tega je vodja strokovne skupine Mateja Logar omenila, da razmišljajo tudi o razdelitvi zelene faze na dve podfazi, kjer bi eni ukrepi veljali v primeru, da je dnevnih okužb več kot 100, drugi, bolj sproščeni pa v času, ko bo sedemdnevno povprečje dnevnih okužb padlo pod sto. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 16:00 26. Maj 2021.

    Odkar sem začel delati na spletu od doma, zaslužim 95 USD na uro. Neverjetno, edino kar potrebuje je enostavno tipkanje …

  • 11:32 26. Maj 2021.

    Ta vlada nima nobene kredibilnosti in naj bi odločala o zdravju, ukrepih in življenju večine državljanov. Haloooo !

  • 10:45 26. Maj 2021.

    Kam gredo pa lahko tisti ljudje, ki ne pašejo v PCT ampak so zdravi?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.