Slovenija
3742 ogledov

O teh ukrepih bo danes odločala vlada

Vlada Mateja Logar Milan Krek Vlada RS
Kljub prehodu v zeleno fazo bodo nekateri ukrepi ostali.

Inštitut Jožef Štefan v prognozi širjenja epidemije covid-19 napoveduje, da bomo danes po številkah ustrezali zeleni fazi. Za prehod v zeleno fazo mora biti izpolnjen pogoj manj kot 300 okužb na dan v zadnjih sedmih dneh. 

Epidemiološke razmere bo popoldne pretehtala tudi vlada, ki se bo sestala na redni seji ter pred tem razpravljala tudi s strokovno skupino za covid-19 pri ministrstvu za zdravje. Odločala bo o podaljšanju ali morebitnih spremembah ukrepov za zamejitev epidemije covid-19. 

Hrvaška plaža Ukrepi Slovenija Hrvaški premier z Janšo o režimu na mejah cepljenje Zdravje Kakšni strdki, to je glavni problem z Astrazeneco

Po trenutnih napovedih lahko že prihodnji teden Slovenija prešla v zeleno fazo, kar bi pomenilo dodatno sproščanje ukrepov.

Zelena faza predvideva odpravo omejitev po vsej državi, obveljali pa bi splošni higienski ukrepi in prepoved obratovanja barov in diskotek.

semafor sproščanja ukrepov maj pct | Avtor: Vlada RS Vlada RS
Ohranjanje pravila PCT

Prav tako predvideva zelena faza upoštevanje pogoja PCT (prebolevniki, cepljeni, testirani) za opravljanje določenih dejavnosti ali npr. obisk notranjosti gostinskih lokalov. 

Maske na prostem Slovenija Zdravje V cepilni matematiki nekaj ne štima Covid-19 Zdravje "SARS-CoV-2 verjetno nikoli ne bo mogoče globalno izkoreniniti"

Epidemiologinja Irena Grmek Košnik je včeraj na tiskovni konferenci poudarila, da bodo nekateri ukrepi morali ostati kljub zeleni fazi. Gre predvsem za nošenje mask v zaprtih prostorih in odprtih prostorih, kjer ni mogoče zagotavljati primerne razdalje, razkuževanje rok in prezračevanje prostorov.

Poleg tega je vodja strokovne skupine Mateja Logar omenila, da razmišljajo tudi o razdelitvi zelene faze na dve podfazi, kjer bi eni ukrepi veljali v primeru, da je dnevnih okužb več kot 100, drugi, bolj sproščeni pa v času, ko bo sedemdnevno povprečje dnevnih okužb padlo pod sto. 

Šport in maske Covid-19 Slovenija Novi podatki: Velikanski padec okužb Maske v Ljubljani Covid-19 Slovenija Najnovejša prognoza: Zeleni bomo v sredo! Covdi-19 v Ljubljani Covid-19 Slovenija Stanje po regijah: Pet regij rumenih, ostale zelene!

Opozorila je namreč, da smo ob lanskem vstopu v poletje imeli bistveno manj okužb, kot jih imamo sedaj.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 10:03 26.maj 2021.

    Nov bonbonček za državljane: vlada bo izdala bone za državljansko vojno! https://www.zurnal24.si/forum/thread/o-teh-ukrepih-bo-danes-odlocala-vlada-343047