Zdravje
55766 ogledov

V cepilni matematiki nekaj ne štima

Maske na prostem Saša Despot
Pristojni v skupno število zaščitenih pred covidom-19 štejejo ljudi, ki to niso več. Če so, bi jih pa morali pustiti čez mejo.

Cilj cepilne strategije je, da v čim krajšem času doseči čim boljšo precepljenost prebivalstva, vsaj 60 odstotkov (ali kot je izrecno zapisano 1,2 milijona prebivalcev). Trenutno je vsaj z enim odmerkom cepljenih 631 tisoč ljudi, k tej številki pa pristojni pogosto prištevajo še okrog 250 tisoč ljudi, ki je covid-19 prebolelo. To bi pomenilo, da smo na treh četrtinah do zastavljenega cilja.

Enkrat jih štejejo, enkrat pa ne

Covid-19 je res prebolelo 250 tisoč ljudi. Čeprav še ni povsem jasno, koliko časa po bolezni je oseba odporna na novo okužbo, se za prehod meje kot zaščiteni štejejo le tisti, ki so bolezen preboleli v zadnjih šestih mesecih. Takih bo v začetku junija pri nas le okrog 128 tisoč in ne 250 tisoč.

Skupaj je tako cepljenih in prebolevnikov 759 tisoč, kar je le 36 odstotkov prebivalstva. Za zaščito 60 odstotkov prebivalstva je tako potrebno cepiti vsaj še 441 tisoč ljudi. To pa bo izjemno težka naloga.

Aprila je bilo cepljenih 171 tisoč ljudi, maja pa doslej (do 24. maja) 203 tisoč ljudi. Če bi s takim tempom nadaljevali tudi v poletnih mesecih, bi bilo mogoče številko doseči do konca julija, a zdi se, da bo počasi zmanjkalo ljudi, ki bi se želeli cepiti.

Vse čakajoče bi lahko cepili s tedensko dobavo cepiv

Trenutno po podatkih NIJZ na cepljenje s prvim odmerkom čaka še 87.876 ljudi, v teh številki pa so zajete tudi prijave prek eUprave. To je le nekaj več od tedenske dobave cepiv v prejšnjem tednu, ko smo prejeli več kot 81 tisoč odmerkov. Ti se sicer v veliki meri porabljajo tudi za drugo cepljenje.

"Cepilni centri, ki aplikacijo uporabljajo v celoti (za razvrščanje in naročanje) - Novo Mesto, Krško, Domžale, Konjice, Sl. Bistrica, Trbovlje, Postojna, Nazarje, Bled, Piran, Radovljica, Šentjur, Celje, Jesenice. Do aplikacije imajo dostop VSI cepilni centri, največji oziroma veliki cepilni centri (npr. Ljubljana, Maribor, Velenje) se bodo na sistem zVem vključili v kratkem. Nekateri od njih že delno cepijo osebe tudi s seznamov na zVem," so nam pojasnili na NIJZ. 

Do konca junija se bo status prebolevnika iztekel še skoraj 43 tisoč ljudem, ki so zboleli januarja. Maja jih je doslej zbolelo približno deset tisoč.

Okvirno številko čakajočih na prvi odmerek smo želeli izvedeti od cepilnih centrov, kjer so do uvedbe skupne prijavne točke sami zbirali prijave. Vprašanja smo poslali v osem največjih cepilnih centrov: Ljubljano, Maribor, Kranj, Celje, Koper, Velenje, Novo mesto in Ptuj. Čeprav gre za številko, ki bi jo morali stresti iz rokava, so nam odgovorili le v Kranju in Velenju.

V ZD Velenje so nam v petek povedali, da na cepljenje čaka še 2500 ljudi, a da ta teden prejmejo le 200 odmerkov cepiva. V kranjskem zdravstvenem domu je v petek na cepljenje čakalo 3300 ljudi, ki so se prijavili prek njihovega portala. "Prijave na zVem še niso povezane z našim informacijskim sistemom, veliko je prijav še vedno s strani kritične infrastrukture in zadnje dni iz gospodarstva. Ocenjujemo, da jih trenutno čaka okoli 5000, vsak dan še vedno preko portala ZD Kranj sprejmemo od 100 do 150 novih prijav," so nam pojasnili.

"Usodnih" osem mesecev po bolezni

Tisti, ki so preboleli covid-19, se morajo prej kot v osmih mesecih cepiti. V tem primeru po naših pravilih prvi odmerek cepiva velja kot dokončna in takojšna zaščita. Sicer pri nas velja, da si zaščiten sedem dni po drugem odmerku Pfizerja, 14 dni po drugem odmerku Moderne, 21 dni po prvem odmerku Astrazenece in 14 dni po edinem odmerku cepiva Janssen.

Čeprav je Jelko Kacin izjavil, da imajo prebolevniki prednost pri cepljenju (s tem se prihrani en odmerek cepiva), to v strategiji ni določeno. Če se cepijo več kot osem mesecev po bolezni, za njih veljajo enaka pravila kot za vse druge.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • rd2dmk2 09:46 28.maj 2021.

    glede na ugotovitev nemškega inštituta, da sestavine cepiva AZ ne gre v celice ampak direkt v citoplazmo in tako ne povzroči imunske reakcije, bi lahko mirne duše tudi vse cepljene z AZ prečrtali in dali na spisek špiknjeni a ne zaščiteni.

  • JZekspert 01:46 27.maj 2021.

    Hahaha, nekaj ne štima?? Ja, dobro jutro! V kovid-pravljici za omejene otroke nekaj ne štima: ne štima število ciklov PCR testa, max bi moral biti 25, uporablja se 40, niti ni namenjen za diagnostiko. Ne štimajo nobeni ''grozni'' posnetki. Ne ...prikaži več štima umrljivost virusa, je le 0,15% kot pri navadni gripi. Ne štima izginotje navadne gripe. Ne štima prisilno maskanje/testiranje/cepljenje/cepilni potni listi/reset. Ne štimajo novinarji, ki nič ne sprašujejo, BRUTALNA CENZURA vsepovsod. Nekaj ne štima?

  • Gandi123 07:53 26.maj 2021.

    Zakaj se medicinske sestre nočejo cepiti? Zakaj zdravnikom, ki se ne strinjajo z cepljenjem grozijo?

Sorodne novice