Novi podatki: Odlične novice, diši po oranžni fazi!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Nadaljuje se pozitiven trend, število okužb je precej manjše kot pretekli ponedeljek.
Oglej si celoten članek

Ob 1.493 opravljenih PCR testih je bilo v ponedeljek odkritih 204 novih okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež pozitivnih testov 13,7 odstoten. 

Opravljenih je bilo tudi 9.760 hitrih testov ter pri tem odkritih 153 oz. 1,6 odstotka pozitivnih. Skupaj je bilo tako potrjenih 357 novih okužb. 

V Dobravljah v občini Ajdovščina so sicer med 70 učitelji najprej potrdili več kot deset pozitivnih testov, a so bili po preverjanju s PCR testi vsi njihovi izvidi negativni. Iz podatkov, ki jih danes objavljamo za ponedeljek, ni razvidno, ali so bili v štetju upoštevani pozitivni hitri testi ali negativni PCR testi.

V primerjavi s preteklim ponedeljkom, ko je bilo odkritih 1547 novih okužb, je včerajšnja številka kar za 76,9 odstotkov nižja, a je treba pripomniti, da je bil včeraj praznik in številke zato niso čisto primerljive. 

Številke so ugodne, kar pomeni, da prehajamo v oranžno fazo. Za prehode med različnimi fazami morata biti izpolnjena dva pogoja: tedensko povprečje potrjenih primerov in število hospitaliziranih. Za prehod v oranžno fazo mora biti povprečno število dnevnih okužb v zadnjih sedmih dneh manjše od tisoč, prav tako mora biti manjše od tisoč število hospitaliziranih bolnikov.

Povprečno število dnevno okuženih v zadnjih sedmih dneh znaša 847,7.

"Z veseljem in z velikim pričakovanjem pričakujemo in spremljamo te številke. Veseli smo, da se znižujejo, ker nam to vseeno daje upanje, da epidemija počasi upada, kar je dokaz, da upoštevamo ukrepe in da ti ukrepi prinašajo določene učinke," je zadnje podatke komentirala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne.

Ukrepi vlade Z današnjim dnem se odpirajo te dejavnosti

Foto: STA Semafor

Premik države v t. i. oranžno fazo pomeni dodatno sproščanje ukrepov v šolstvu. V tem primeru bi za šole začel veljati t. i. C model, ki predvideva vračanje v osnovne šole tudi za učence preostalih razredov osnovnih šol in dijake zaključnih letnikov srednjih šol, pri čemer bi za dijake del pouka potekal na daljavo, del pa v šoli. Na fakultetah bi bili dovoljeni izpiti in seminarji do 10 ljudi. Odprle bi se preostale servisne dejavnosti, dovoljeno bo zbiranje do 10 oseb, odpravlja se prepoved prehoda občinskih meja - regije bodo na vrsti šele v rumeni fazi. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 15:49 9. Februar 2021.

    Ker gremo iz rdeče v oranžno fazo , so podatki FASCINANTNI. Če bi šli iz rumene v oranžno, bi bili …

  • 12:39 9. Februar 2021.

    @sam1...Kaj ste bedni. Od kod pa vam podatki da so folš testi ? Testi so povsem zadovoljivi in prosim ne …

  • 11:50 9. Februar 2021.

    Seveda diši po oranžni, ko pa se bližajo zimske počitnice. Ko jih bo konec pa spet porast okužb in mrtvih …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.