Slovenija
87308 ogledov

Od danes dalje nova pravila: Vse to se odpira

ulica ljudje covid-19 koronavirus Profimedia
Za prehode med različnimi fazami morata biti izpolnjena dva pogoja: tedensko povprečje potrjenih primerov in število hospitaliziranih. Ob enakem trendu razvoja epidemije, bi lahko v oranžno fazo prešli že danes, v rumeno fazo pa v začetku marca.

V minulem tednu so v Sloveniji potrdili manj okužb z novim koronavirusom kot teden prej. V petek so že drugi delovni dan zapored potrdili manj kot 1000 okužb z novim koronavirusom; četrtek so jih potrdili 959, medtem ko so v sredo zabeležili več kot 1200 novih primerov, prva dva dni tega tedna pa več kot 1500.

V soboto so potrdil še 498 novih primerov, v nedeljo 304, in krivulja se je počasi obrača navzdol - glej spodnji graf.

Število hospitaliziranih covidnih bolnikov je padlo za 120 in se prvič po novembru spustilo pod tisoč, manj bolnikov je na intenzivnih oddelkih. Umrlo je 30 covidnih bolnikov manj kot teden prej, skupaj pa je smrtnih žrtev nove bolezni že več kot 3600.

IJS: Epidemija počasi upada

Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=0,86. "Epidemiologi bodo lahko učinkovito spremljali stike, ko bo povprečno število pozitivnih oseb padlo pod 300 na dan. S tem nam bodo lahko pomagali še dodatno in hitreje zmanjšati število okuženih oseb v populaciji," pojasnjujejo strokovnjaki na Inštitutu Jožef Stefan. Pri trenutnih pogojih bi lahko to stanje dosegli konec marca, kar bi nam po vladnem načrtu pomenilo odpravo omejitev po vseh državi, oziroma zeleno fazo. 

Faze sproščanja ukrepov | Avtor: Vlada RS Faze sproščanja ukrepov Vlada RS
Za prehode med različnimi fazami morata biti izpolnjena dva pogoja: tedensko povprečje potrjenih primerov in število hospitaliziranih. Ob enakem trendu razvoja epidemije, bi lahko v oranžno fazo prešli že danes, v rumeno fazo pa v začetku marca. 

Že danes v oranžni fazi?

Premik države v t. i. oranžno fazo pomeni dodatno sproščanje ukrepov v šolstvu. V tem primeru bi za šole začel veljati t. i. C model, ki predvideva vračanje v osnovne šole tudi za učence preostalih razredov osnovnih šol in dijake zaključnih letnikov srednjih šol, pri čemer bi za dijake del pouka potekal na daljavo, del pa v šoli. K čimprejšnjemu odpiranju srednjih šol sicer pozivajo v iniciativi Zahtevamo šolo, kjer so za danes napovedali bojkot pouka na daljavo. Na fakultetah pa bi bili dovoljeni izpiti in seminarji do 10 ljudi. Odprle bi se preostale servisne dejavnosti, dovoljeno bo zbiranje do 10 oseb, odpravlja se prepoved prehoda občinskih meja - regije bodo na vrsti šele v rumeni fazi. 

Denes največje sproščanje ukrepov po štirih mesecih

V skladu s četrtkovo odločitvijo vlade bodo danes v šole odšli vsi učenci prvega triletja osnovnih šol, prav tako bodo znova odprli vse vrtce, vrtci, ki so že bili odprti, pa bodo začeli delovati v polnem obsegu. Ob odhodu v šole in vrtcev morajo biti zaposleni testirani. 

Testiranje zaposlenih v vzgoji in izbraževanju | Avtor: CZ severna Primorska/Ervin Čurlič Testiranje zaposlenih v vzgoji in izbraževanju CZ severna Primorska/Ervin Čurlič

 

Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ki ga je v četrtek sprejela vlada, določa, da še naprej na območju celotne Slovenije ostajajo odprte enake prodajalne in storitve kot doslej, dodatno pa se dodaja nove izjeme.

Testiranje zaposlenih v vzgoji in izbraževanju Kaj se dogaja? Zdravje Šolniki iz ajdovske občine pozitivni na hitrih testih, na PCR testih negativni

Večina jih bo odpirala danes

  • S soboto so se lahko odprle vse trgovine s površino do 400 kvadratnih metrov ne glede na vrsto blaga ter tudi vse servisne delavnice do te velikosti. Vendar to velja le, če zaposleni že izpolnjujejo pogoj zagotovitve negativnega izvida testa. Ker mnogi tega niso mogli storiti, bo večina teh dejavnosti vrata odprla danes. 
  • Po vsej državi, torej tudi v regijah, kjer doslej to ni bilo dovoljeno, se dodatno odprejo tudi specializirane trgovine z otroškim programom. Za tam zaposlene bo redno tedensko testiranje obvezno od petka.
  • Dovoljene so storitve nepremičninskega posredovanja, storitve higienske nege, če ne gre za frizerske salone ali medicinsko pedikuro oz. manikuro, individualno strokovno oz. poslovno izobraževanje in usposabljanje ter storitve salonov za nego živali, kjer pa morajo poleg zaposlenih negativni test predložiti tudi potrošniki.
  • V številnih dejavnostih, ki so po vsej državi odprte že zdaj, bo redno tedensko testiranje zaposlenih obvezno od petka. Med temi so poleg trgovin z otroškim programom še živilske prodajalne, pa tudi prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, kmetijske prodajalne, tržnice ter storitve izdelave, vzdrževanja in montaže.

O novem sproščanju ukrepov bo vlada odločala jutri na osnovi števila potrjenih okužb v zadnjih sedmih dneh. Povprečje novih dnevnih okužb zadnjih sedmih dni je bilo včeraj 1.011, najnovejši podatki bodo znani okoli desetih. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • igorgeus 14:02 09.februar 2021.

    Pa so rekli, da brez cepljenja ne bo nič

  • astibo8020 13:28 09.februar 2021.

    Epidemija upada, a vidi se rast.

  • krucefiks 11:21 09.februar 2021.

    a sodišča že delajo,da se začne sodni postopek