Zdravje > Aktualno
17165 ogledov

Hitri testi: Na enem od testirnih mest znova velik odstotek okuženih učiteljev

Testiranje zaposlenih v vzgoji in izbraževanju
1/4
CZ severna Primorska/Ervin Čurlič Testiranje zaposlenih v vzgoji in izbraževanju
V več občinah že danes testirali učitelje prve triade. Na Ajdovskem, saj je bil delež pozitivnih hitrih testov na odvzemnem mestu v Dobravljah nenavadno visok, in sicer več kot 15-odstoten.

Jutri se bodo v šolske klopi vrnili učenci prvega triletja osnovnih šol po vsej državi, začeli bodo delovati tudi vsi vrtci in to v polnem obsegu.

Covid-19 koronavirus test Covid-19 Slovenija Osveženi podatki: Za oranžno fazo še vedno premalo

Zaposleni v vzgoji in izobraževanju, razen tistih, ki so koronavirus že preboleli, se bodo morali pred tem testirati, če želijo delati, bodo negativne izvide potrebovali tudi trgovci in ponudniki storitev. Zdravstveni delavci so ob tem že opozorili, da bodo za vse velik logistični zalogaj. 

Predsednica Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) Mariče Lah je ob tem sporočila, da niso zaznali večji težav, sicer so se po njenem nekateri iz te panoge testirali že v soboto in nedeljo, testiranja so se nadaljevala tudi danes. Večina trgovcev bo tako vrata odprla jutri, čeprav bi po vladnnem odloku lahko to storili že v soboto. "Po naših ocenah je bilo med 10 in 15 odstotki tistih trgovin, ki bi se smele odpreti, v soboto dejansko odprtih," je povedala Lahova.

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je v nedeljo, potem ko so na inštitutu zaznali stisko v gospodarstvu, vzpostavil stik s Trgovinsko zbornico Slovenije (TZS). Kot je pojasnil, so imeli v zbornici težave z iskanjem ustreznih izvajalcev, ki bi lahko opravili testiranje zaposlenih v trgovini na okužbo z novim koronavirusom.

Znova veliko pozitivnih učiteljev

V več občinah je danes potekalo še testiranje učiteljev prve triade. Na Severnoprimorskem so danes opravljali hitre teste po celotni regiji. Ob tem se je pokazalo večje število pozitivnih na novi koronavirus učiteljev Osnovne šole Dobravlje. Poleg učiteljev so teste v Zdravstvenem domu Ajdovščina opravljali tudi obrtniki, skupno je bilo od 526 odvzetih brisov pozitivnih 25.

V Novi Gorici brez težav, iz testirnega mesta Dobravlje v občini Ajdovščina pa poročajo o 15-odstotnem deležu pozitivnih. 

Testiranje zaposlenih v vzgoji in izbraževanju | Avtor: Civilna zaščita Testiranje zaposlenih v vzgoji in izbraževanju Civilna zaščita
Do 12.30 je na primer ekipa Zdravstvenega doma Nova Gorica na testiranju v telovadnici Osnovne šole Ledine opravila že več kot 300 od načrtovanih 670 testov. "Pozitivnega še ni bilo nobenega," so sporočili iz regijskega štaba civilne zaščite za Severno Primorsko. "Malce drugače je na Ajdovskem, saj je bil odstotek  pozitivnih hitrih testov na enem odvzemnem mestu, v Dobravljah, nenavadno visok  (več kot 15 %). Zato vse te primere zdaj pregleduje epidemiologinja," so pojasnili. 

V ZD Ajdovščina se po besedah direktorja Egona Stoparja pripravljajo, da bi nekatere od teh, če bo potrebno popoldan testirali še s PCR testi. Na odvzemnem mestu v Vipavi pa ni bil nihče pozitiven, je še dodal direktor ZD Ajdovščina.

dezurni@zurnal24.si

 

 

 

Komentarjev 3
  • krucefiks 20:21 08.februar 2021.

    folk brez jajc,se še kar testirajo,butnglavci,še za svoje zdravje ne veste kakšno imate ,da vas ni sram folk

  • Avatar lolekbolek
    lolekbolek 17:37 08.februar 2021.

    Testi niso zanesljivi, dokazano, ampak dejmo vseeno nadaljevat in se odločat o ukrepih v državi. Mi smo res eni butalci, z malim B. Zaslužimo si da nas zaprejo v prostore 1m x 1m in privežejo na verigo.

  • Decko 16:58 08.februar 2021.

    To niso hitri ampak nategunski testi, tko kt vlada k jih kupuje