Zdravje > Aktualno
4054 ogledov

Šolniki iz ajdovske občine pozitivni na hitrih testih, na PCR testih negativni

Testiranje zaposlenih v vzgoji in izbraževanju CZ severna Primorska/Ervin Čurlič Testiranje zaposlenih v vzgoji in izbraževanju
Direktor ZD Ajdovšina pravi, da bi morali pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) razmisliti o kakovosti uporabljenih hitrih testov.

Po dopoldanskem testiranju šolnikov v ajdovski in vipavski občini, ko so opravili okrog 420 hitrih testov, je bil pri učiteljih Osnovne šole Dobravlje ugotovljen visok odstotek pozitivnih z novim koronavirusom. Po posvetu z epidemiologinjo so jim popoldan odvzeli bris s PCR testi, ki so pri vseh pokazali, da so negativni.

Na dopoldansko testiranje je prišlo 526 ljudi, poleg 420 šolnikom so brise s hitrimi testi odvzeli tudi nekaterim zaposlenim v gospodarstvu in trgovini. Skupno jih je bilo pozitivnih 21, zato je epidemiologinja na testiranje s PCR testi popoldan poslala 20 oseb, 12 od teh je bilo učiteljev iz Osnovne šole Dobravlje.

Rezultati PCR testov so pokazali, da so bili hitri testi lažno pozitivni, vsi odvzeti vzorci so bili namreč negativni.

Direktor Zdravstvenega doma Ajdovščina Egon Stopar je za STA povedal, da je ista ekipa hitre teste danes opravljala na vseh lokacijah v ajdovski in vipavski občini, do velikega odstopanja, kar 15 odstotkov pozitivnih testov pa so imeli le v Dobravljah.

"Kar se tiče strokovnosti odvzema, mislim da ni bilo težav, saj je ista ekipa brise odvzemala najprej v Dobravljah, potem pa se je preselila še v Vipavo, kjer ni bilo pri opravljenih testih niti enega pozitivnega," je povedal Stopar.

Testiranje zaposlenih v vzgoji in izbraževanju COVID-19 V SLO Zdravje Hitri testi: Na enem od testirnih mest znova velik odstotek okuženih učiteljev

Zato je prepričan, da bi morali pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) razmisliti o kakovosti uporabljenih hitrih testov.

V Ajdovščini bodo v torek ob rednem testiranju opravili še 60 dodatnih testiranj s hitrimi testi za šolnike, je še napovedal Stopar.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • rd2dmk2 10:40 09.februar 2021.

    kako gre že tisti test alkoholiziranosti v prometu. poješ en bonbon pa napihaš. poješ en rupurut pa si trezen . lahko pa so HAT dobri, samo učitelji se mal pripravijo na drugi PCR test. samo mal ugibam, čist malo.....

  • izy 06:59 09.februar 2021.

    Zakaj se v parlamentu ne testirajo vsak dan, teden?

  • Albatroz 06:07 09.februar 2021.

    Še vredu da se minister za zdravje strinja z temi testi.