Novi podatki: še trije mrtvi in srhljive številke iz domov za starejše

Foto: Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana Foto: Vlada RS Koronavirus dnevni podatki Foto: Vlada RS Koronavirus dnevni podatki
Jelko Kacin sporočil, kakšen dan je za nami.
Oglej si celoten članek

Včeraj je bilo izvedenih 1144 testov, 33 je bilo pozitivnih, je sporočil govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin. Skupaj je bilo do zdaj potrjenih 1124 okužb. 

Včeraj so umrli trije okuženi, skupaj do zdaj 43. 

108 obolelih s covidom-19 je v bolnišnici, od tega 34 na intenzivni negi. Dobra novica je, da število hospitaliziranih pada oziroma vsaj ne raste. Doslej je bilo iz bolnišnic odpuščenih 128 pacientov, od tega včeraj osem. 

Foto: Vlada RS Koronavirus dnevni podatki

Okuženih je 208 zdravstvenih delavcev in 72 zaposlenih v domovih za starejše, ter kar 225 oskrbovancev v domovih za starejše. 

"Podatkov o starosti umrlih ne sporočam, razen, kadar imam jasno in zelo določeno informacijo o tem, za koga in kje je šlo. Dejstvo je, da nam v intenzivni negi umre zelo malo ljudi. V sistem smo v veliki meri vključili tudi bolnišnico Celje, ki ima ventilatorje za umetno predihavanje in ima na tem oddelku tudi bolnike. Vse te štiri ključne bolnišnice beležijo zelo dober izid zdravljenja v intenzivni negi, praviloma se po dolgotrajnem predihavanju pacienti odklapljajo z ventilatorjev in odhajajo iz intenzivnih oddelkov. Na drugi strani je pa tudi res, da je velika večina umrlih v generaciji visoke starosti, pri veliki večini gre za več bolezni, gre za dolgotrajne bolezni, da so mnogi od teh nepokretni, mnogi dementni in da morajo, tako kot so to delali vedno, presojati, kaj je za bolnika bolje," je na tiskovni konferenci dejal vladni govorec Jelko Kacin, ko so ga vprašali, zakaj niso na voljo podatki o starostni strukturi umrlih. Zakaj nima jasnih podatkov, ni razložil. 

"Dejstvo je, da je število mrtvih vendarle relativno majhno v Sloveniji v primerjavi z drugimi državami, da je smrtnost relativno majhna, da je vzorec relativno majhen in, da je na podlagi tega težko sklepati, kakšne posledice bo virus pustil na posamezni generaciji," je še dodal.

Foto: Vlada RS Koronavirus dnevni podatki

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 13

  • 10:58 10. April 2020.

    Odgovorno trdim , da je korona v SLO bila že v januarju , samo vedeli niso za njo in jo …

  • 16:08 9. April 2020.

    Kar koli Jelko zine, samo razpizdi narod, čas je da gre na smetišče zgodovine, pa tam ustvarja nepotrebno paniko.

  • 14:24 9. April 2020.

    Tu naj zdaj vrla Vlada razreši to situacijo, tu se naj sedaj izkaže če zna. Vsak navaden državljan bi to …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.