Novi podatki: Število okužb še pada, a skrbi en podatek

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Število aktivnih primerov se je spet zmanjšalo.
Oglej si celoten članek

Ob 648 opravljenih PCR testih je bilo v nedeljo potrjenih 12 novih okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež pozitivnih 1,9 odstoten. 

Opravljenih je bilo tudi 6.644 hitrih testov, a ni podatka o tem, koliko je bilo pozitivnih. 

Sedemdnevno povprečje okužb se je še nekoliko znižalo in znaša 35,7, prav tako 14-dnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev, ki jo upoštevajo evropski kriteriji. 

V primerjavi s preteklo nedeljo, ko je bilo potrjenih 19 novih okužb, jih je tokrat še za skoraj 37 odstotka manj, kar je dober podatek.

Glede na vladni semafor sproščanja ukrepov se nahajamo v zeleni fazi, kar pomeni, da je sedemdnevno povprečje okužb nižje od 300.

Zeleni fazi na državni ravni ustrezamo tudi po evropskih kriterijih, ki upoštevajo 14-dnevno incidenco okužb na sto tisoč prebivalcev. A ker je Slovenija na zemljevidu ECDC razdeljena na dve statistični regiji, vzhodno in zahodno, je pol države obarvane zeleno, pol pa oranžno.

V Evropi se epidemiološke razmere na splošno izboljšujejo, a skrbi naraščanje števila primerov delta različice v nekaterih državah. Delta različica je namreč veliko bolj kužna. Zato v Sloveniji skrbi predvsem podatek, da je število na novo cepljenih v zadnjih dneh zelo majhno. Delta različica se namreč hitro širi tudi v državah, ki imajo višjo precepljenost od Slovenije. V Sloveniji je trenutno z enim odmerkom cepljenih 39 odstotkov vseh prebivalcev, z vsemi odmerki pa 31 odstotkov.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 15:05 28. Junij 2021.

    Iz prebranega članka zgoraj sledi, da se nima nobenega smisla cepiti, ker imajo v državah z veliko precepljenostjo najhujše nove …

  • 11:25 28. Junij 2021.

    Manj testiranj, manj detektiranih okužb. Samo prehodno zatišje, kar nebodo naredile turistične migracije, bo naredila nogometna histerija. Kdo je tukaj …

  • 11:13 28. Junij 2021.

    Korona FAŠISTIČNO ustrahovanje!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.