Slovenija
14303 ogledov

Novi podatki: Število okužb še pada, a skrbi en podatek

Covid-19 Profimedia
Število aktivnih primerov se je spet zmanjšalo.

Ob 648 opravljenih PCR testih je bilo v nedeljo potrjenih 12 novih okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež pozitivnih 1,9 odstoten. 

Opravljenih je bilo tudi 6.644 hitrih testov, a ni podatka o tem, koliko je bilo pozitivnih. 

Sedemdnevno povprečje okužb se je še nekoliko znižalo in znaša 35,7, prav tako 14-dnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev, ki jo upoštevajo evropski kriteriji. 

V primerjavi s preteklo nedeljo, ko je bilo potrjenih 19 novih okužb, jih je tokrat še za skoraj 37 odstotka manj, kar je dober podatek.

Glede na vladni semafor sproščanja ukrepov se nahajamo v zeleni fazi, kar pomeni, da je sedemdnevno povprečje okužb nižje od 300.

Zeleni fazi na državni ravni ustrezamo tudi po evropskih kriterijih, ki upoštevajo 14-dnevno incidenco okužb na sto tisoč prebivalcev. A ker je Slovenija na zemljevidu ECDC razdeljena na dve statistični regiji, vzhodno in zahodno, je pol države obarvane zeleno, pol pa oranžno.

 | Avtor:

V Evropi se epidemiološke razmere na splošno izboljšujejo, a skrbi naraščanje števila primerov delta različice v nekaterih državah. Delta različica je namreč veliko bolj kužna. Zato v Sloveniji skrbi predvsem podatek, da je število na novo cepljenih v zadnjih dneh zelo majhno. Delta različica se namreč hitro širi tudi v državah, ki imajo višjo precepljenost od Slovenije. V Sloveniji je trenutno z enim odmerkom cepljenih 39 odstotkov vseh prebivalcev, z vsemi odmerki pa 31 odstotkov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • bi_ba 15:05 28.junij 2021.

    Iz prebranega članka zgoraj sledi, da se nima nobenega smisla cepiti, ker imajo v državah z veliko precepljenostjo najhujše nove okužbe, torej cepiva niso to, kar naj bi bila. Tuji znansveniki so že ugotovili, da sedanja cepiva niti malo ne ...prikaži več varujejo pred novimi sevi. Torej glupi cepci navalite na cepiva saj naša stroka pravi, da so odlična! Bog nam pomagaj!

  • Ender3 11:25 28.junij 2021.

    Manj testiranj, manj detektiranih okužb. Samo prehodno zatišje, kar nebodo naredile turistične migracije, bo naredila nogometna histerija. Kdo je tukaj nor, virus zagotovo ne.

  • Avatar lolekbolek
    lolekbolek 11:13 28.junij 2021.

    Korona FAŠISTIČNO ustrahovanje!