Novi podatki: Velikanski padec okužb

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Sedemdnevno povprečje se je še znižalo.
Oglej si celoten članek

Ob 3.558 opravljenih PCR testih je bilo v ponedeljek potrjenih 326 novih okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež pozitivnih 9,2 odstoten. 

Število aktivnih primerov se je znižalo na 5.375, prav tako se je znižalo sedemdnevno povprečje dnevnih okužb, ki znaša 311.

V primerjavi s prejšnjim ponedeljkom, ko so potrdili 497 novih okužb, to pomeni 34 odstoten padec, kar je dober podatek.

Glede na vladni semafor sproščanja ukrepov se na državni ravni nahajamo v t. i. rumeni fazi. To pomeni, da je sedemdnevno povprečje nižje od 600, v bolnišnicah pa se zdravi manj kot 500 covidnih bolnikov. 

V zeleno fazo bomo prešli, ko bo sedemdnevno povprečje dnevnih okužb nižje od 300. To bi se po napovedih Inštituta Jožef Štefan, ki objavlja prognozo širjenja covid-19 v Sloveniji, lahko zgodilo že v sredo. 

Ali bo vlada v sredo tudi uradno razglasila zeleno fazo ter sprostila z njo povezane ukrepe, še ni jasno. Vodja svetovalne skupine Mateja Logar je včeraj povedala, da bi lahko zeleno fazo razdelili na dve podfaze z mejo sto okužb na dan. Razmišljajo, da bi kljub prvotnim načrtom bilo treba ohraniti določene omejitve, saj je situacija kljub zeleni fazi bistveno slabša kot ob lanskem vstopu v poletje, ko nismo imeli skoraj nič okužb.

Tedensko povprečje dnevno potrjenih oseb je sicer po zadnjih podatkih 311, ocenjeno reprodukcijsko število R pa 0,75.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 15:38 25. Maj 2021.

    Odkar sem začel delati na spletu od doma, zaslužim 95 USD na ur0. Neverjetno, edino kar potrebuje je enostavno tipkanje …

  • 15:37 25. Maj 2021.

    Odkar sem začel delati na spletu od doma, zaslužim 95 USD na ur0. Neverjetno, edino kar potrebuje je enostavno tipkanje …

  • 12:32 25. Maj 2021.

    Realni podatki pravijo, da je bil dejansko le en sam val in sicer novembra in decembra 2020: https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps - vse …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.