Slovenija
14016 ogledov

Obljubili so, da v zeleni fazi ne bo več ukrepov, zdaj predlagajo nove omejitve

mestni utrip Saša Despot
Da bi vlada že ta teden razglasila zeleno fazo, ni za pričakovati. Tudi če jo bo, pa strokovna skupina razmišlja, da bi bilo kljub prvotnim načrtom smiselno vzpostaviti dodatne omejitve.

Najnovejša prognoza Instituta Jožef Stefan (IJS) kaže, da bi lahko v zeleno fazo prešli že v sredo.

Kot je razvidno iz vladnega sproščanja ukrepov, obeta zelena faza odpravo omejitev po vsej državi, veljali bi le še splošni higienski ukrepi, prepoved obratovanja barov in diskotek. A vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je po poročanju 24 UR dejala, da je malo verjetno, da bi zeleno fazo tudi uradno razglasili že ta teden.

Tudi znotraj zelene faze ni izključila dodatnih omejitev, saj je po njenih besedah letošnja zelena faza precej drugačna od lanske. Lani junija smo namreč imeli na dan okrog pet novih okužb, kakšen dan tudi nobene, letos pa "tega zagotovo ne bomo imeli in bomo zelo veseli, če bo število dnevnih okužb v juniju pod 100". V strokovni skupini razmišljajo celo o tem, da bi zeleno fazo razdelili na dva dela - prvi bi zajemal možnost, da je na dan povprečno nad 100 okužb, drugi pa bi določal pravila pod mejo 100 okužb na dan. 

semafor sproščanja ukrepov maj pct | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Tedensko povprečje dnevno potrjenih oseb je sicer po zadnjih podatkih 336, ocenjeno reprodukcijsko število R pa 0,75.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 22
  • Gandi123 11:39 25.maj 2021.

    "Obljubili so, da v zeleni fazi ne bo več ukrepov, zdaj predlagajo nove omejitve". Kdo nam to laže?

  • Ender3 11:18 25.maj 2021.

    Interes trenutne političnostrokovne garniture je podaljševanje ukrepov, omejitev in psihiranje državljanov. Volitve so edini recept, da se teh in tega rešimo. Kaj čakamo ?

  • Avatar NX11
    NX11 11:18 25.maj 2021.

    Tu gor ste sami psihopati, ki si nabijate pluse. Kar nekaj...