Svet
195 ogledov

To bi lahko skrajšalo vrste na letališčih

psi na letališču Profimedia
Na letališčih bi lahko začeli za krajšanje vrst uporabljati pse.

Pse, ki bi bili izurjeni za prepoznavanje okužb s Covid-19, bi lahko začeli uporabljati na letališlih. To bi lahko zmanjšalo dolga čakanja na testnih linijah in zmanjšalo možnost okužb, ugotavlja študija iz Združenega kraljestva.

Po poročanju Bloomberga, sta v okviru študije dva psa v približno pol ure natančno izvohala 300 letalskih potnikov v okviru hitre preiskovalne strategije, so v ponedeljek v raziskavi objavili znanstveniki iz Londonske šole za higieno in tropsko medicino v sodelovanju z dobrodelno organizacijo Medical Detection Dogs in univerzo Durham.

Raziskovalci so predlagali, da bi samo ljudje, ki bi jih psi izbrali, morali opraviti PCR test. Pristop je tako hiter, neinvaziven in učinkovit, so še zapisali. Vse več je namreč dokazov, da lahko psi identificirajo bolnike s Covidom na približno enak način, kot vohajo bombe, droge ali druge bolezni.

Psi so v okviru raziskave lahko zaznali asimptomatske bolnike, ljudi, okužene z različnimi sevi virusa, pa tudi nekatere z nizko vsebnostjo virusa. Strategija izbire psov, ki ji sledi test PCR, bi odkrila 91% primerov, so povedali znanstveniki. Rekli so, da je bila raziskava prva tovrstna raziskava, ki je bila izvedena kot dvojno slepo preskušanje z velikim številom udeležencev, vključno s tistimi s simptomi in brez njih, čeprav ugotovitve še niso bile strokovno pregledane.

Psi so bili usposobljeni za prepoznavanje Covida z uporabo vzorcev telesnega vonja na maskah, nogavicah in majicah. Uporabljenih je bilo več kot 3500 vonjav.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.