Novi ukrepi v petek, posebni ukrepi za najbolj ogroženo regijo

Foto: Nebojša Tejić/STA
Foto: Nebojša Tejić/STA
"Slabšanje razmer nas zelo skrbi."
Oglej si celoten članek

V Sloveniji je bilo včeraj ob 3998 opravljenih testiranjih potrjenih 356 okužb z novim koronavirusom, kar je največ doslej - delež pozitivnih je bil kar 8,9-odstoten.

Včeraj je bil javnosti predstavljen načrt ukrepanja, vlada bo ukrepe sprejemala postopoma, skladno z epidemiološko situacijo. "Nekatere ukrepe bo vlada sprejela danes, nekatere jutri, uveljavljeni pa bodo v petek zjutraj," je na tiskovni konferenci povedal uradni vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. "Vlada je na Koroškem, kjer spremlja in ocenjuje razmere. Nekatere ukrepe, osredotočene na to regijo bo sprejela že danes." 

"Slabšanje razmer nas zelo skrbi, končni podatek za včerajšnji dan je prinesel 356 novih primerov. Delež pozitivnih je 8,9-odstoten in še vedno narašča." 

Jelko Kacin

Viri okužb so večinoma lokalni, le dva sta bila uvožena iz tujine. "Velika večina primerov je še v epidemiološki preiskavi," je dejal Kacin. "Bolj kot samo število okuženih je pomembna zasedenost bolnišničnih kapacitet - včeraj je bilo iz bolnišnic odpuščenih 11 oseb, zdravniško oskrbo pa je potrebovalo skupaj 122 obolelih. V covid oddelkih je 22 novih bolnikov, 22 jih je potrebovalo intenzivno nego." 

Foto: zajem zaslona podatki covid-19

Ob tako pospešenem širjenju virusa lahko po besedah Kacina pričakujemo, da se bo povečalo število oseb, ki bodo potrebovale bolnišnično zdravje, nekateri med njimi verjetno tudi oskrbo na intenzivni negi. Samo na infekcijski kliniki v Ljubljani je zasedenih 35 postelj, 25 na navadnem oddelku, deset na oddelku za intenzivno nego. 

"Dodatna težava je širjenje okužb med zdravstvenimi delavci, do njih večinoma ne pride med delovnim procesom," je poudaril Kacin, zato poziva zdravstvene delavce in delavce v DSO k zaščitnemu vedenju. Pri tem izpostavlja nošenje maske, higieno rok, ohranjanje varnostne razdalje in izogibanje trgovskih središč, če to ni nujno potrebno.

Na Koroškem poroke s 150 udeleženci

Kacin je pojasnil, da ukrep omejevanja števila oseb v trgovinah in v drugih javnih zaprtih prostorih začne veljati v petek. Že od danes pa je obvezna namestitev razkužilnikov rok v večstanovanjskih stavbah. "Čim dlje ostajajmo doma," je prvič po aprilu pozval Kacin.

Lahko pa novi, dodatni ukrepi za Koroško stopijo v veljavo že danes ali jutri, kar bodo javnosti sporočili na novinarski konferenci.

Na Koroškem je namreč število okuženih na število prebivalcev zelo visoko, okužbe pa se hitro širijo. Kacin je zatrdil, da so se na Koroškem v tem času odvile tudi velike poroke s 150 udeleženci. "Noben poziv ne pade na plodna tla. Kot da televizije, radia, tiskanih medijev v delih Slovenije ni," je ostro dodal.

"Spomladi smo zmogli odgovornost do skupnosti, verjamem, da jo zmoremo še sedaj."

Jelko Kacin

Epidemiološka situacija se slabša tudi v sosednjih državah. "Na Hrvaškem so zabeležili 363 pozitivnih primerov, kar je drugo najvišje število okužb v državi do sedaj," je dejal Kacin. Na Hrvaškem je število novih novih dnevnih okužb v primerjavi s poletjem padlo, a skrbi ponoven skok navzgor. "Preseneča veliko število mrtvih, ki jih je v zadnjih dneh do sedem na dan."

V Avstriji so razmere podobne kot v Sloveniji, 14-dnevna incidenca je nekoliko višja kot pri nas. "Število na novo okuženih na sto tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dni, vključno z današnjimi podatki, v Sloveniji znaša 116,02," je razložil Kacin. "Koroška je najbolj ogrožena, sledi Zasavska regija, na tretjem mestu je Osrednje-slovenska regija."

Foto: zajem zaslona podatki covid-19 Foto: zajem zaslona podatki covid-19

Od sosednjih držav se najboje drži Italija. "Italija je zelo trpela v pomladnem valu," je poudaril Kacin. "Uvedli so stroge ukrepe, ki jih zelo spoštujejo. 14-dnevna incidenca je zelo nizka."

V Evropi so razmere daleč najslabše v Španiji, za njimi so Češka, Francija, Nizozemska, Belgija in Velika Britanija.

Foto: Twitter Covid-19 po Evropi

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 19

  • 09:57 8. Oktober 2020.

    skratka zaradi PCR testerja, ki ne loči covid-19 niti od navadne gripe gre z vlado JJ na čelu za orkestrirano …

  • 05:40 8. Oktober 2020.

    Pozdravljena ponudba za posojilo med zasebnimi resnimi v 72 urah. Dajem resna in zanesljiva zasebna posojila v razponu od 2.000 …

  • 05:38 8. Oktober 2020.

    Pozdravljena ponudba za posojilo med zasebnimi resnimi v 72 urah. Dajem resna in zanesljiva zasebna posojila v razponu od 2.000 …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.