Novo v primeru v Iraku prijetega slovenskega novinarja

Radio Študent je sporočil zadnjo novico.
Oglej si celoten članek

"Z veseljem sporočamo, da je Matej Kavčič na prostosti. Iraške oblasti so izpustile tudi Marlene Förster," so zapisali v objavi na Facebooku. 

Kavčil in Försterjeva sta v Iraku pripravljala reportažo o Jazidih. SKupaj z nemško kolegico sta bila tam kot samostojna novinarja, a jima iz neznanega razloga iraške oblasti niso priznale in upoštevale novinarskih izkaznic. Aretirali so ju 20. aprila na eni od kontrolnih točk, ki jih nadzoruje iraška varnostna služba.  

Po aretaciji je stekla diplomatska akcija za izpustitev obeh novinarjev. V začetku maja je slovenska konzularna služba vzpostavila stik s Kavčičem in takrat sporočila, da je živ in zdrav. Slovenska stran je bila v stiku z iraškim ministrstvom za zunanje zadeve in z njihovo ambasado na Dunaju. 

xxx

Na pomoč mu je zatem priskočil tudi slovenski diplomat z veleposlaništva v Ankari, ki je iraškim oblastem dostavil vse potrebne dokumente in potrdil veljavnost njegovih dokumentov - od potnega lista do novinarske akreditacije.

"Postopek zoper Kavčiča je po intenzivnih pogovorih med iraškimi in slovenskimi oblastmi v zadnjih dneh zdaj zaključen. Novinarja so nato pospremili v domovino," so še zapisali v sporočilu ministrstva. V Slovenijo se vrača danes popoldne.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.