Slovenija
1063 ogledov

Novo v primeru v Iraku prijetega slovenskega novinarja

Radio Študent je sporočil zadnjo novico.

"Z veseljem sporočamo, da je Matej Kavčič na prostosti. Iraške oblasti so izpustile tudi Marlene Förster," so zapisali v objavi na Facebooku. 

Kavčil in Försterjeva sta v Iraku pripravljala reportažo o Jazidih. SKupaj z nemško kolegico sta bila tam kot samostojna novinarja, a jima iz neznanega razloga iraške oblasti niso priznale in upoštevale novinarskih izkaznic. Aretirali so ju 20. aprila na eni od kontrolnih točk, ki jih nadzoruje iraška varnostna služba.  

Po aretaciji je stekla diplomatska akcija za izpustitev obeh novinarjev. V začetku maja je slovenska konzularna služba vzpostavila stik s Kavčičem in takrat sporočila, da je živ in zdrav. Slovenska stran je bila v stiku z iraškim ministrstvom za zunanje zadeve in z njihovo ambasado na Dunaju. 

Na pomoč mu je zatem priskočil tudi slovenski diplomat z veleposlaništva v Ankari, ki je iraškim oblastem dostavil vse potrebne dokumente in potrdil veljavnost njegovih dokumentov - od potnega lista do novinarske akreditacije.

"Postopek zoper Kavčiča je po intenzivnih pogovorih med iraškimi in slovenskimi oblastmi v zadnjih dneh zdaj zaključen. Novinarja so nato pospremili v domovino," so še zapisali v sporočilu ministrstva. V Slovenijo se vrača danes popoldne.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.