O arbitražnem sporazumu naslednji teden

Foto: Pixsell
Foto: Pixsell
V Bruslju se bosta 10. januarja srečala hrvaška zunanja ministrica in slovenski zunanji minister, ki ju je na pogovore povabila Evropska unija. Pričakujejo seznam, s katerega bodo izbrali še zadnje člane arbitražnega sodišča.
Oglej si celoten članek

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je danes povedala, da sta s slovenskim kolegom Samuelom Žbogarjem 10. januarja povabljena v Bruselj na pogovore z Evropsko unijo (EU) glede izvajanja rokov za uresničevanje arbitražnega sporazuma o meji med Slovenijo in Hrvaško.

"Pričakujemo, da bomo takrat v Bruslju dobili seznam, s katerega bomo izbrali predsednika in dva člana arbitražnega sodišča," je dejala Vesna Pusić po današnji novinarski konferenci na sedežu hrvaške diplomacije, na kateri so obeležili uradni začetek kampanje pred referendumom o članstvu v EU.

"Kolikor vem, sta tako slovenska kot hrvaška stran zainteresirani, da bi se vprašanje arbitražnega sporazuma končno premaknilo, vendar nam Evropska komisija še ni poslala seznama, s katerega naj bi izbrali še tri člane arbitražnega sodišča," je dodala hrvaška zunanja ministrica.

Slovenija in Hrvaška pripravili vse, zamuja EU

Na vprašanje o razlogih, zakaj Evropska komisija še ni predstavila seznama arbitrov, čeprav so roki za izvajanje arbitražnega sporazuma začeli teči po podpisu hrvaške pristopne pogodbe z EU 9. decembra lani, je odgovorila, da z njimi ni seznanjena.

Pričakovano je namreč bilo, da bo Evropska komisija Sloveniji in Hrvaški že ob podpisu hrvaške pristopne pogodbe predstavila seznam, s katerega bosta izbrali tri člane arbitražnega sodišča od petih.

"Posvetovanja potekajo, vzrok za zamudo pa je bil morda deloma v tem, ker na Hrvaškem nismo imeli vlade. Slovenska stran je pripravljena na pogovore. Torej, ni nobenih ovir," je še dejala Pusićeva.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.