Slovenija
23 ogledov

O arbitražnem sporazumu naslednji teden

Samuel Žbogar in Gordan Jandroković na Jesenicah na Dolenjskem 28. 7. 2010. Pixsell
V Bruslju se bosta 10. januarja srečala hrvaška zunanja ministrica in slovenski zunanji minister, ki ju je na pogovore povabila Evropska unija. Pričakujejo seznam, s katerega bodo izbrali še zadnje člane arbitražnega sodišča.

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je danes povedala, da sta s slovenskim kolegom Samuelom Žbogarjem 10. januarja povabljena v Bruselj na pogovore z Evropsko unijo (EU) glede izvajanja rokov za uresničevanje arbitražnega sporazuma o meji med Slovenijo in Hrvaško.

"Pričakujemo, da bomo takrat v Bruslju dobili seznam, s katerega bomo izbrali predsednika in dva člana arbitražnega sodišča," je dejala Vesna Pusić po današnji novinarski konferenci na sedežu hrvaške diplomacije, na kateri so obeležili uradni začetek kampanje pred referendumom o članstvu v EU.

"Kolikor vem, sta tako slovenska kot hrvaška stran zainteresirani, da bi se vprašanje arbitražnega sporazuma končno premaknilo, vendar nam Evropska komisija še ni poslala seznama, s katerega naj bi izbrali še tri člane arbitražnega sodišča," je dodala hrvaška zunanja ministrica.

Slovenija in Hrvaška pripravili vse, zamuja EU

Na vprašanje o razlogih, zakaj Evropska komisija še ni predstavila seznama arbitrov, čeprav so roki za izvajanje arbitražnega sporazuma začeli teči po podpisu hrvaške pristopne pogodbe z EU 9. decembra lani, je odgovorila, da z njimi ni seznanjena.

Pričakovano je namreč bilo, da bo Evropska komisija Sloveniji in Hrvaški že ob podpisu hrvaške pristopne pogodbe predstavila seznam, s katerega bosta izbrali tri člane arbitražnega sodišča od petih.

"Posvetovanja potekajo, vzrok za zamudo pa je bil morda deloma v tem, ker na Hrvaškem nismo imeli vlade. Slovenska stran je pripravljena na pogovore. Torej, ni nobenih ovir," je še dejala Pusićeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.