O Patrii januarja tudi na Dunaju

Foto: Barbara Bradač
Foto: Barbara Bradač
Januarja sodni proces v zadevi Patria tudi na Dunaju. Slovensko sojenje neodvisno od avstrijskega.
Oglej si celoten članek

Januarja bo sodni proces v zadevi Patria stekel tudi na Dunaju, poroča današnji Dnevnik. Kot priče so v Avstrijo povabili tudi obtožene v Sloveniji: Ivana Črnkoviča, Janeza Janšo, Antona Krkoviča in Jožeta Zagožna.

Tiskovni predstavnik dunajskega tožilstva Christian Gneist je sporočil, da se bo na dunajskem deželnem sodišču sodni proces proti Walterju Wolfu, Hansu Wolfgangu Riedlu in še dvema obtoženima avstrijskima državljanoma začel 18. januarja. Tedaj naj bi tudi določili vse datume obravnav.

Rezultat ne bo vplival na slovensko odločitev

Rezultat sojenja v Sloveniji ne bo imel nikakršnega neposrednega vpliva na sojenje na dunajskem sodišču, kjer bo sodni senat znova tehtal in sam presojal vse predložene dokaze, še poroča Dnevnik.

Avstrijska obtožnica je pravnomočna že od sredine julija, obtožencem pa očita podkupovanje, posredovanje informacij o poslovnih skrivnostih tujcem, kriminalno združevanje, poskus težke goljufije in utajo davkov. Obtoženi vse obtožbe zanikajo.

Glede na obtožnico avstrijskega tožilstva naj bi Patria prek svojega posrednika Riedla v Sloveniji z nepoštenimi plačili spodkopala posel avstrijsko-ameriškega podjetja Steyr-Daimler-Puch Spezialfahrzeuge (SSF), ki je sicer del koncerna General Dynamics. Takratnega slovenskega premiera Janšo naj bi pregovorili, da poišče lokalnega partnerja za Patrio in "jamči za to", da bo javni razpis oblikovan tako, da posel dobi Patria in ne Steyr-Daimler-Puch Spezialfahrzeuge. Za to naj bi neimenovani posrednik prejel 900.000 evrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 11:02 12. December 2011.

    Mi heavy metalci v JNA , smo sledovali v takih pločevinkah sardine, k smo bli na terenu.

  • 10:52 12. December 2011.

    Za kaj kateri od vojaških strokovnjakov ne pove , za kaj se edino te konzerve lahko uporabljajo in čemu so …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.