Slovenija > Črna kronika
21 ogledov

O Patrii januarja tudi na Dunaju

patria Barbara Bradač
Januarja sodni proces v zadevi Patria tudi na Dunaju. Slovensko sojenje neodvisno od avstrijskega.

Januarja bo sodni proces v zadevi Patria stekel tudi na Dunaju, poroča današnji Dnevnik. Kot priče so v Avstrijo povabili tudi obtožene v Sloveniji: Ivana Črnkoviča, Janeza Janšo, Antona Krkoviča in Jožeta Zagožna.

Tiskovni predstavnik dunajskega tožilstva Christian Gneist je sporočil, da se bo na dunajskem deželnem sodišču sodni proces proti Walterju Wolfu, Hansu Wolfgangu Riedlu in še dvema obtoženima avstrijskima državljanoma začel 18. januarja. Tedaj naj bi tudi določili vse datume obravnav.

Rezultat ne bo vplival na slovensko odločitev

Rezultat sojenja v Sloveniji ne bo imel nikakršnega neposrednega vpliva na sojenje na dunajskem sodišču, kjer bo sodni senat znova tehtal in sam presojal vse predložene dokaze, še poroča Dnevnik.

Avstrijska obtožnica je pravnomočna že od sredine julija, obtožencem pa očita podkupovanje, posredovanje informacij o poslovnih skrivnostih tujcem, kriminalno združevanje, poskus težke goljufije in utajo davkov. Obtoženi vse obtožbe zanikajo.

Glede na obtožnico avstrijskega tožilstva naj bi Patria prek svojega posrednika Riedla v Sloveniji z nepoštenimi plačili spodkopala posel avstrijsko-ameriškega podjetja Steyr-Daimler-Puch Spezialfahrzeuge (SSF), ki je sicer del koncerna General Dynamics. Takratnega slovenskega premiera Janšo naj bi pregovorili, da poišče lokalnega partnerja za Patrio in "jamči za to", da bo javni razpis oblikovan tako, da posel dobi Patria in ne Steyr-Daimler-Puch Spezialfahrzeuge. Za to naj bi neimenovani posrednik prejel 900.000 evrov.

Komentarjev 2
  • Žurnalček 11:02 12.december 2011.

    Mi heavy metalci v JNA , smo sledovali v takih pločevinkah sardine, k smo bli na terenu.

  • Žurnalček 10:52 12.december 2011.

    Za kaj kateri od vojaških strokovnjakov ne pove , za kaj se edino te konzerve lahko uporabljajo in čemu so namenjene. Za aktivno, kakor tudi pasivno obrambo SLO sigurno ne. A za delovanje v NATO? Za kakšno delovanje v NATU. ...prikaži več Za kontrolo in eventualno delovanje proti sovražnimi skupinami, na že osvojenem in generalno očiščenem terenu. Z drugimi besedami , proti delovanju skupin , ki bi želele z partizansko-diverzantskim akcijami delovati v zaledju NATO bojišča. Kaj pa bi s temi konzervami lahko počeli pri nas? Ja to isto , samo proti nam vsem, ko se bo začela revolucija, oblast bo pa iz Pentagona dobivala komande, pol jih bomo pa zopet po koncu vojne likvidiral, potem bodo pa spet 100 let jokal, kašne žrtve so bli. Pri vsej tej resnici, se pa Kresalka , k pojma nima za kaj se da Patrije uporabiti in zakaj so kupljene , joka za edim vodnim topom. Patrija-Domovina za kar so tudi podtaknjeni, saj po specifikacijah sploh ne odgovarjajo za sestavo Bataljonske skupine in delovanja v NATU.