O plačah dvakrat tedensko

Foto: Žurnal24 (Foto: Saša Despot)
Predstavniki sindikatov javnega sektorja, ki so se odločili sodelovati na pogajanjih o ukrepih na področju plač v javnem sektorju, se bodo z vladno stranjo dobivali dvakrat tedensko.
Oglej si celoten članek

Naslednjič se sestanejo v ponedeljek, odločili pa so se, da vsakokratnih pogajanj v javnosti ne bodo komentirali.

K pogajanjem je doslej pristopila le pogajalska skupina, ki jo vodi Branimir Štrukelj. S pogajanji so začeli minuli ponedeljek in se nato sestali še v četrtek.

Kot so povedali na ministrstvu za javno upravo, so na zadnjem srečanju vladni in sindikalni pogajalci sprejeli poslovnik o načinu pogajanj in se dogovorili, da se bodo tudi vnaprej pogajali dvakrat tedensko.

Glede na vladne napovedi naj bi se pogajali do konca julija, saj vlada lovi roke za pripravo državnega proračuna. Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs pa je že napovedala, da bo na pogajanja vabila tudi sindikate pogajalske skupine, ki jo vodi Janez Posedi.

Posedijeva skupina bi rada 60 dni časa
Sindikati Posedijeve skupine se sklicujejo na pravico, da odgovor na vladni predlog pripravijo v roku 60 dni. Ker pa vladna stran postopkovna pravila o začetku pogajanj razume drugače, so ji predlagali usklajevalni sestanek, na katerem bi te dileme razčistili.

Potem ko niso sprejeli ponudbe ministrice, da bi takšen usklajevalni sestanek opravili ob začetku četrtkovih pogajanj, so sami predlagali, da bi se o tem pogovorili v torek.

Kaj predlaga vlada?
Vlada ukrepe, s katerimi bi zmanjšali sredstva za plače v javnem sektorju, povzema v predlogu aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor in v predlogu dogovora.

Z aneksom predlaga, da bi se zaposleni v javnem sektorju v prihodnjih dveh letih odrekli regresu za letni dopust in splošni uskladitvi osnovnih plač ter da bi odmaknili izplačilo zadnjih dveh četrtin odprave plačnih nesorazmerij.

Ostale ukrepe, od zamrznitve napredovanj do znižanja nekaterih povračil stroškov, na primer za prevoz na delo in za prehrano, predvideva dogovor.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.