Slovenija
6 ogledov

O plačah dvakrat tedensko

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Predstavniki sindikatov javnega sektorja, ki so se odločili sodelovati na pogajanjih o ukrepih na področju plač v javnem sektorju, se bodo z vladno stranjo dobivali dvakrat tedensko.

Naslednjič se sestanejo v ponedeljek, odločili pa so se, da vsakokratnih pogajanj v javnosti ne bodo komentirali.

K pogajanjem je doslej pristopila le pogajalska skupina, ki jo vodi Branimir Štrukelj. S pogajanji so začeli minuli ponedeljek in se nato sestali še v četrtek.

Kot so povedali na ministrstvu za javno upravo, so na zadnjem srečanju vladni in sindikalni pogajalci sprejeli poslovnik o načinu pogajanj in se dogovorili, da se bodo tudi vnaprej pogajali dvakrat tedensko.

Glede na vladne napovedi naj bi se pogajali do konca julija, saj vlada lovi roke za pripravo državnega proračuna. Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs pa je že napovedala, da bo na pogajanja vabila tudi sindikate pogajalske skupine, ki jo vodi Janez Posedi.

Posedijeva skupina bi rada 60 dni časa
Sindikati Posedijeve skupine se sklicujejo na pravico, da odgovor na vladni predlog pripravijo v roku 60 dni. Ker pa vladna stran postopkovna pravila o začetku pogajanj razume drugače, so ji predlagali usklajevalni sestanek, na katerem bi te dileme razčistili.

Potem ko niso sprejeli ponudbe ministrice, da bi takšen usklajevalni sestanek opravili ob začetku četrtkovih pogajanj, so sami predlagali, da bi se o tem pogovorili v torek.

Kaj predlaga vlada?
Vlada ukrepe, s katerimi bi zmanjšali sredstva za plače v javnem sektorju, povzema v predlogu aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor in v predlogu dogovora.

Z aneksom predlaga, da bi se zaposleni v javnem sektorju v prihodnjih dveh letih odrekli regresu za letni dopust in splošni uskladitvi osnovnih plač ter da bi odmaknili izplačilo zadnjih dveh četrtin odprave plačnih nesorazmerij.

Ostale ukrepe, od zamrznitve napredovanj do znižanja nekaterih povračil stroškov, na primer za prevoz na delo in za prehrano, predvideva dogovor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.