O plačnem zakonu ustavno sodišče

Foto: Žurnal24 (Foto: Saša Despot)
Konfederacija Pergam je vložila pobudo za oceno ustavnosti novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju.
Oglej si celoten članek

Odvetnik sindikatov Bojan Grubar je pojasnil, da je politika na diskriminatoren način izločila sindikate, ki se ne strinjajo z njo in njenim načinom socialnega dialoga. Grubar je dejal, da je bil zakon sprejet le zato, da bi izigrali ostale sindikate.

V pobudi je zapisano, da je novela "eden v vrsti instantnih zakonov, ki ne izhaja iz dolgoročnih splošnih družbenih odnosov, temveč je le odziv na neuspela pogajanja vlade s sindikati". Po mnenju pobudnikov je vlada zlorabila svojo vlogo v zakonodajnem postopku in s tem izigrala pogodbene partnerje. Nova ureditev je po njihovem mnenju nedopustno posegla v vsebino kolektivne pogodbe za javni sektor kot avtonomnega pravnega vira.

Vlada se je minuli petek z delom sindikatov javnega sektorja sporazumela o začasni zamrznitvi plač in odmiku odprave plačnih nesorazmerij v čas boljše gospodarske rasti. Za veljavnost aneksa je bilo po spremembi zakona o sistemu plač v javnem sektorju potrebnih le 40 odstotkov zaposlenih v javnem sektorju.

Sindikati oporekajo sami zahtevi po članstvu, ki presega 40 odstotkov zaposlenih v javnem sektorju. Štetje pristopnih izjav po njihovem namreč predstavlja nesorazmeren in nedopusten poseg v svobodo sindikalnega delovanja in svobodnega včlanjevanja v sindikate.

Vpogled v pristopne izjave pomeni obdelavo osebnih podatkov, menijo. Opozarjajo pa tudi, da so lahko člani sindikatov tako zaposleni v javnem, kot v zasebnem sektorju, pa tudi upokojenci in brezposelni, na katere kolektivna pogodba za javni sektor nima nobenega vpliva.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.