Slovenija
20 ogledov

O plačnem zakonu ustavno sodišče

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Konfederacija Pergam je vložila pobudo za oceno ustavnosti novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju.

Odvetnik sindikatov Bojan Grubar je pojasnil, da je politika na diskriminatoren način izločila sindikate, ki se ne strinjajo z njo in njenim načinom socialnega dialoga. Grubar je dejal, da je bil zakon sprejet le zato, da bi izigrali ostale sindikate.

V pobudi je zapisano, da je novela "eden v vrsti instantnih zakonov, ki ne izhaja iz dolgoročnih splošnih družbenih odnosov, temveč je le odziv na neuspela pogajanja vlade s sindikati". Po mnenju pobudnikov je vlada zlorabila svojo vlogo v zakonodajnem postopku in s tem izigrala pogodbene partnerje. Nova ureditev je po njihovem mnenju nedopustno posegla v vsebino kolektivne pogodbe za javni sektor kot avtonomnega pravnega vira.

Vlada se je minuli petek z delom sindikatov javnega sektorja sporazumela o začasni zamrznitvi plač in odmiku odprave plačnih nesorazmerij v čas boljše gospodarske rasti. Za veljavnost aneksa je bilo po spremembi zakona o sistemu plač v javnem sektorju potrebnih le 40 odstotkov zaposlenih v javnem sektorju.

Sindikati oporekajo sami zahtevi po članstvu, ki presega 40 odstotkov zaposlenih v javnem sektorju. Štetje pristopnih izjav po njihovem namreč predstavlja nesorazmeren in nedopusten poseg v svobodo sindikalnega delovanja in svobodnega včlanjevanja v sindikate.

Vpogled v pristopne izjave pomeni obdelavo osebnih podatkov, menijo. Opozarjajo pa tudi, da so lahko člani sindikatov tako zaposleni v javnem, kot v zasebnem sektorju, pa tudi upokojenci in brezposelni, na katere kolektivna pogodba za javni sektor nima nobenega vpliva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.