O zobozdravnikih vprašajte župane

Foto: Žurnal24 Predsednica odbora za zobozdravstvo pri ZZS Sabina Markoli je zaradi glavarine,
Kaos. Vračila koncesij ne nadzoruje nihče.
Oglej si celoten članek

Zobozdravniki. Podatka o vrnitvah koncesij zdravnikov v Sloveniji ne vodi nihče. Centralnega registra nimajo ne na zdravstvenem ministrstvu, Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in ne na skupnosti občin. Okvirne in nenatančne podatke so nam dali le na Zdravniški zbornici Slovenije (ZZS), kjer poudarjajo, “da zasebnikom zbornice o vrnitvi koncesije ni treba obvestiti.” Do natančnih podatkov bi lahko prišli le, če bi kontaktirali vsako od več kot 200 občin posebej.

“To je sprenevedanje”
To me čudi, te podatke bi morali imeti tako na ZZZS kot na ministrstvu,” je prepričan Aleš Živkovič iz Inštituta INERHC.

Pojasnilo. Koncesionar koncesijsko pogodbo sklene z občino ali ministrstvom za zdravje. Na podlagi koncesijske pogodbe z ZZZS sklene tudi pogodbo o izvajanju programa zdravstvenih storitev. Koncesionarji zato odpovedi pogodb o koncesiji sporočajo neposredno koncedentu in zavodu, nekateri pa o tem obvestijo tudi zbornico, pravijo na ZZS.

Gre za sprenevedanje, tudi če jih nima, bi ZZZS te podatke lahko pridobil v enem dnevu,” je prepričana Sabina Markoli, predsednica odbora za zobozdravstvo pri ZZS. Na ZZZS pa pravijo, da je presenetljivo, da Markolijeva ne pozna zdravstvene zakonodaje in pristojnosti ZZZS pri podeljevanju in vračanju koncesij.

Neuradno 13 vrnjenih
Želeli smo izvedeti, koliko zobozdravnikov je koncesijo vrnilo. Spomnimo, zaradi uvedbe tako imenovanega glavarinskega sistema financiranja so na zbornici napovedovali množično vračanje koncesij. Po njihovih neuradnih podatkih je od novembra 13 zobozdravnikov zasebnikov s koncesijo manj. To pomeni, da sta koncesijo vrnila dva odstotka zobozdravnikov.

ZZZS nas je najprej poslalo na Skupnost občin Slovenije, saj koncesije podeljujejo in odvzemajo občine. Tako na skupnosti občin kot na ministrstvu zagotavljajo, da niso pristojni za zbiranje podatkov o vrnjenih koncesijah.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.