Slovenija
16 ogledov

O zobozdravnikih vprašajte župane

Predsednica odbora za zobozdravstvo pri ZZS Sabina Markoli je zaradi glavarine, Žurnal24 main
Kaos. Vračila koncesij ne nadzoruje nihče.

Zobozdravniki. Podatka o vrnitvah koncesij zdravnikov v Sloveniji ne vodi nihče. Centralnega registra nimajo ne na zdravstvenem ministrstvu, Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in ne na skupnosti občin. Okvirne in nenatančne podatke so nam dali le na Zdravniški zbornici Slovenije (ZZS), kjer poudarjajo, “da zasebnikom zbornice o vrnitvi koncesije ni treba obvestiti.” Do natančnih podatkov bi lahko prišli le, če bi kontaktirali vsako od več kot 200 občin posebej.

“To je sprenevedanje”
To me čudi, te podatke bi morali imeti tako na ZZZS kot na ministrstvu,” je prepričan Aleš Živkovič iz Inštituta INERHC.

Pojasnilo. Koncesionar koncesijsko pogodbo sklene z občino ali ministrstvom za zdravje. Na podlagi koncesijske pogodbe z ZZZS sklene tudi pogodbo o izvajanju programa zdravstvenih storitev. Koncesionarji zato odpovedi pogodb o koncesiji sporočajo neposredno koncedentu in zavodu, nekateri pa o tem obvestijo tudi zbornico, pravijo na ZZS.

Gre za sprenevedanje, tudi če jih nima, bi ZZZS te podatke lahko pridobil v enem dnevu,” je prepričana Sabina Markoli, predsednica odbora za zobozdravstvo pri ZZS. Na ZZZS pa pravijo, da je presenetljivo, da Markolijeva ne pozna zdravstvene zakonodaje in pristojnosti ZZZS pri podeljevanju in vračanju koncesij.

Neuradno 13 vrnjenih
Želeli smo izvedeti, koliko zobozdravnikov je koncesijo vrnilo. Spomnimo, zaradi uvedbe tako imenovanega glavarinskega sistema financiranja so na zbornici napovedovali množično vračanje koncesij. Po njihovih neuradnih podatkih je od novembra 13 zobozdravnikov zasebnikov s koncesijo manj. To pomeni, da sta koncesijo vrnila dva odstotka zobozdravnikov.

ZZZS nas je najprej poslalo na Skupnost občin Slovenije, saj koncesije podeljujejo in odvzemajo občine. Tako na skupnosti občin kot na ministrstvu zagotavljajo, da niso pristojni za zbiranje podatkov o vrnjenih koncesijah.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.