Občina ob 30 milijonov

Foto: Nataša Čepar slovenija 07.01.14. boris popovic, foto: natasa cepar
Mestne finance. Nepremičninski posli so koprsko občino spravili ob milijone iz komunalnih prispevkov.
Oglej si celoten članek

Občina Koper je po podatkih finančnega ministrstva za lani najbolj zadolžena mestna občina v državi. Po skupnem znesku dolga je na četrtem mestu, med vsemi občinami pa se s 1.019 evri dolga na prebivalca uvršča na šesto mesto v državi. Pred desetimi leti je dolg na občana v Kopru znašal le 77 evrov.

Neplačani prispevki

Lani je občina za svoje delovanje porabila skoraj 78 milijonov evrov. Pregled njenih financ pa kaže tudi zanimiv podatek o znesku, ki ji ga dolgujejo kupci nepremičnin; ta dolg namreč znaša že več kot 30 milijonov evrov. Kar 77 odstotkov terjatev občine izvira iz neplačanih komunalnih prispevkov.

Med desetimi največjimi dolžniki iz tega naslova pa najdemo tudi podjetja, s katerimi so potekale nerazumljive verižne preprodaje in menjave parcel v letih 2006–2007, v katere je bilo vključeno tudi podjetje Serming. Prav prekupčevanje z občinskimi parcelami s tem podjetjem je župana Borisa Popoviča posedlo na sodno klop; danes pa bo znano, ali ga bo sodišče poslalo tudi v zapor.

Največji dolžnik, ki občini dolguje za več kot osem milijonov evrov neplačanih komunalnih prispevkov, je ljubljansko podjetje Moto trade, ki se ukvarja z gostinsko dejavnostjo. Štiri milijone evrov dolgujeta podjetji Zena in Janin, ki sta dve od številnih podjetij v lasti Patrika Ceglarja in Rasta Tomažiča, prav tako ljubljanskih gostincev, ki sta se skrivala za poštnim predalom nizozemske firme Glasstad Hengelo in ki sta prav tako kot ajdovsko Primorje sodelovala v spornih verižnih preprodajah koprskih parcel.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • mph
    10:46 11. April 2014.

    Potem bo vaš Majer moral dobiti 15 dosmrtnih.

  • mph
    10:45 11. April 2014.

    Še več pa je naredil Majer, v enem samem 4-letnem mandatu je dupliral dolg Slovenije, ga je povečal za ccs. …

  • 10:23 11. April 2014.

    Mislm, da je nujno, da dobi predvideno kazen....ker če je ne bo, mu bo greben tko zrastu, da tega ne …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.