Slovenija
80 ogledov

Občina ob 30 milijonov

slovenija 07.01.14. boris popovic, foto: natasa cepar Nataša Čepar
Mestne finance. Nepremičninski posli so koprsko občino spravili ob milijone iz komunalnih prispevkov.

Občina Koper je po podatkih finančnega ministrstva za lani najbolj zadolžena mestna občina v državi. Po skupnem znesku dolga je na četrtem mestu, med vsemi občinami pa se s 1.019 evri dolga na prebivalca uvršča na šesto mesto v državi. Pred desetimi leti je dolg na občana v Kopru znašal le 77 evrov.

Neplačani prispevki

Lani je občina za svoje delovanje porabila skoraj 78 milijonov evrov. Pregled njenih financ pa kaže tudi zanimiv podatek o znesku, ki ji ga dolgujejo kupci nepremičnin; ta dolg namreč znaša že več kot 30 milijonov evrov. Kar 77 odstotkov terjatev občine izvira iz neplačanih komunalnih prispevkov.

Med desetimi največjimi dolžniki iz tega naslova pa najdemo tudi podjetja, s katerimi so potekale nerazumljive verižne preprodaje in menjave parcel v letih 2006–2007, v katere je bilo vključeno tudi podjetje Serming. Prav prekupčevanje z občinskimi parcelami s tem podjetjem je župana Borisa Popoviča posedlo na sodno klop; danes pa bo znano, ali ga bo sodišče poslalo tudi v zapor.

Največji dolžnik, ki občini dolguje za več kot osem milijonov evrov neplačanih komunalnih prispevkov, je ljubljansko podjetje Moto trade, ki se ukvarja z gostinsko dejavnostjo. Štiri milijone evrov dolgujeta podjetji Zena in Janin, ki sta dve od številnih podjetij v lasti Patrika Ceglarja in Rasta Tomažiča, prav tako ljubljanskih gostincev, ki sta se skrivala za poštnim predalom nizozemske firme Glasstad Hengelo in ki sta prav tako kot ajdovsko Primorje sodelovala v spornih verižnih preprodajah koprskih parcel.

Komentarjev 8
  • mph 10:46 11.april 2014.

    Potem bo vaš Majer moral dobiti 15 dosmrtnih.

  • mph 10:45 11.april 2014.

    Še več pa je naredil Majer, v enem samem 4-letnem mandatu je dupliral dolg Slovenije, ga je povečal za ccs. 20 MILIJARD. Pa njegovi verniki to vedno pozabijo ob volitvah. S tem, da je Slovenija v razsulu, ko pa grem ...prikaži več kaj v Koper, pa izgleda, kot, da so iz prejšnjega zanemarjenega srednjeveškega mesteca presedlali v mondeno središče. Pa križarke, ki jih je tudi on pripeljal, omogočajo dober zaslužek Sloveniji vsaj nekje do Postojne. In še in še bi se našlo. Če tako pomislim, je meni ta njegova zadolžitev še daleč daleč najmanj moteča.

  • stela 10:23 11.april 2014.

    Mislm, da je nujno, da dobi predvideno kazen....ker če je ne bo, mu bo greben tko zrastu, da tega ne bo možno prenašat