Obeta se referendum o arhivih

Foto: Gregor Katič
Foto: Gregor Katič
Skupina državljanov s prvopodpisano poslanko SDS Evo Irgl je vložila podpise za začetek postopka za razpis referenduma o arhivski noveli.
Oglej si celoten članek

DZ je novelo zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih sprejel pred tednom dni, konec minulega tedna pa je SDS vse, ki želijo oddati podpis proti zaprtju arhivov, pozvala, naj to storijo najpozneje do ponedeljka. S tem se je lotila zbiranja potrebnih 2500 podpisov za začetek postopka za razpis referenduma o noveli, kljub temu, da še ni bilo znano, ali bo DS na novelo izglasoval odložilni veto. Državni svetniki so nato danes predlog veta danes s 13 glasovi za in 13 proti zavrnili.

Prvopodpisana pod zahtevo za začetek postopka poslanka SDS Eva Irgl je ob vložitvi več kot 10.000 podpisov v DZ poudarila, da število zbranih podpisov dokazuje, da se državljanke in državljani zavedajo, "kako pomembno je, da arhivi ostanejo odprti". To je po njenih besedah pomembno zlasti zaradi zgodovinske resnice.

Ministrstvo vložitev zahteve obžaluje

Na ministrstvu za kulturo na drugi strani vložitev zahteve za začetek referendumskega postopka obžalujejo. V pisni izjavi izpostavljajo, da novela prvič uveljavlja, da ni več nedostopnega arhivskega gradiva. Kot navajajo, bo zaradi potreb uradnih postopkov, ki jih vodijo državni organi, organi lokalnih skupnosti in druge osebe javnega prava, kot so na primer predkazenski in kazenski postopki, pa tudi postopki parlamentarnih komisij, arhivsko gradivo še naprej dostopno v celoti, saj se zakon v tem delu z novelo ne spreminja.

Minister za kulturo Uroš Grilc je poudaril, da novela zmanjšuje nabor občutljivih osebnih podatkov, zaradi katerih veljajo omejitve pri dostopu do gradiva. Prav tako določa, da je dostopno gradivo vseh družbenopolitičnih organizacij pred letom 1990 in ne zgolj določena gradiva, kot to določa zdajšnji zakon.

Večina strank referenduma ne podpira

Koalicijske stranke referendumu nasprotujejo. Da je referendum upravičen menijo v SLS, a pri njem ne bodo sodelovali. V NSi pa so prepričani, da se ta občutljiva tema izrablja za doseganje političnih ciljev in aktiviranje volilne baze.

Predlagatelji referenduma bodo sedaj morali zbrati 40.000 podpisov državljanov, da bo referendum razpisan. Zakon bo na referendumu zavrnjen, če bo proti njemu glasovala večina volivcev, ki so veljavno glasovali, pod pogojem, da proti zakonu glasuje najmanj petina vseh volivcev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 06:13 5. Februar 2014.

    Se strinjam, samo, če bo to veljalo za vse,tudi za Janšo, Gorenjaka.....<br />Za Ljeljaka še enkrat: NAJ SE JAVNO ODKRIJE …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.