Slovenija
5 ogledov

Obeta se referendum o arhivih

Stajerska 06.06.10, volitve, referendum, celje, foto: gregor katic Gregor Katič
Skupina državljanov s prvopodpisano poslanko SDS Evo Irgl je vložila podpise za začetek postopka za razpis referenduma o arhivski noveli.

DZ je novelo zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih sprejel pred tednom dni, konec minulega tedna pa je SDS vse, ki želijo oddati podpis proti zaprtju arhivov, pozvala, naj to storijo najpozneje do ponedeljka. S tem se je lotila zbiranja potrebnih 2500 podpisov za začetek postopka za razpis referenduma o noveli, kljub temu, da še ni bilo znano, ali bo DS na novelo izglasoval odložilni veto. Državni svetniki so nato danes predlog veta danes s 13 glasovi za in 13 proti zavrnili.

Prvopodpisana pod zahtevo za začetek postopka poslanka SDS Eva Irgl je ob vložitvi več kot 10.000 podpisov v DZ poudarila, da število zbranih podpisov dokazuje, da se državljanke in državljani zavedajo, "kako pomembno je, da arhivi ostanejo odprti". To je po njenih besedah pomembno zlasti zaradi zgodovinske resnice.

Ministrstvo vložitev zahteve obžaluje

Na ministrstvu za kulturo na drugi strani vložitev zahteve za začetek referendumskega postopka obžalujejo. V pisni izjavi izpostavljajo, da novela prvič uveljavlja, da ni več nedostopnega arhivskega gradiva. Kot navajajo, bo zaradi potreb uradnih postopkov, ki jih vodijo državni organi, organi lokalnih skupnosti in druge osebe javnega prava, kot so na primer predkazenski in kazenski postopki, pa tudi postopki parlamentarnih komisij, arhivsko gradivo še naprej dostopno v celoti, saj se zakon v tem delu z novelo ne spreminja.

Minister za kulturo Uroš Grilc je poudaril, da novela zmanjšuje nabor občutljivih osebnih podatkov, zaradi katerih veljajo omejitve pri dostopu do gradiva. Prav tako določa, da je dostopno gradivo vseh družbenopolitičnih organizacij pred letom 1990 in ne zgolj določena gradiva, kot to določa zdajšnji zakon.

Večina strank referenduma ne podpira

Koalicijske stranke referendumu nasprotujejo. Da je referendum upravičen menijo v SLS, a pri njem ne bodo sodelovali. V NSi pa so prepričani, da se ta občutljiva tema izrablja za doseganje političnih ciljev in aktiviranje volilne baze.

Predlagatelji referenduma bodo sedaj morali zbrati 40.000 podpisov državljanov, da bo referendum razpisan. Zakon bo na referendumu zavrnjen, če bo proti njemu glasovala večina volivcev, ki so veljavno glasovali, pod pogojem, da proti zakonu glasuje najmanj petina vseh volivcev.

Komentarjev 1
  • dragec 06:13 05.februar 2014.

    Se strinjam, samo, če bo to veljalo za vse,tudi za Janšo, Gorenjaka.....Za Ljeljaka še enkrat: NAJ SE JAVNO ODKRIJE DEJAVNOST TEGA KRIMINALCA OD LETA 1980 NAPREJ. VSI STE TIHO, KO OPOZARJAM, DA JE BIL AKTIVEN PRIPADNIK KONTRAOBVEŠČEVALNE SLUŽBE, ZADOLŽEN ...prikaži več ZA SPREMLJANJE DRUGAČE MISLEČIH V JLA. .VES TALE KRAVAL JE IZREŽIRAL PLEŠEC, KO PRIPRAVLJA KNJIGO O TOTALITARNEM REŽIMU IN PRIPRAVAH ZA VOLITVE.