Objem Goloba ob prelomnici v DZ

Foto: Anže Petkovšek Ustanovna seja Foto: Anže Petkovšek Ustanovna seja Foto: Anže Petkovšek Urška Klakočar Zupančič Foto: Anže Petkovšek Urška Klakočar Zupančič Foto: Anže Petkovšek Novice: Objem Goloba ob prelomnici v DZ - Urška Klakočar Zupančič Foto: Anže Petkovšek Urška Klakočar Zupančič Foto: Anže Petkovšek Ustanovna seja Foto: Anže Petkovšek Urška Klakočar Zupančič Foto: Anže Petkovšek Ustanovna seja Foto: Anže Petkovšek Ustanovna seja Foto: Anže Petkovšek Ustanovna seja
Predsednica DZ je postala Urška Klakočar Zupančič. Je prva ženska na tem položaju v zgodovini Slovenije.
Oglej si celoten članek

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je v prvi izjavi za medije po izvolitvi dejala, da se bo zavzemala za spoštovanje pravne države, ustavnosti, zakonitosti in človekovih pravic. Prizadevala si bo tudi, da se v DZ "dvigne raven komuniciranja, da postane komuniciranje spoštljivo, da poslušamo drug drugega in da poskušamo drug drugega razumeti".

Klakočar Zupančičeva je povedala, da je izredno počaščena, da je postala prva predsednica DZ v slovenski zgodovini. "Ja, dolgo smo čakali, ampak verjamem, da bo s tem, ko bo krmilo DZ prevzela ženska, nastopilo novo obdobje v naši parlamentarni zgodovini," je dejala.

Foto: Anže Petkovšek Ustanovna seja

Po njenih besedah ženske prinašajo drugačno energijo. "V preteklosti so bile ženske prinašalke miru in jaz lahko samo upam, da se bom vsaj za spoznanje približala svojim prednicam, ki so se zapisale v zgodovino," je povedala.

Poudarila je, da poslanke in poslanci in predsednica DZ kot prva med enakimi, s spoštovanjem pravne države dajejo zgled ljudem. Kot svojo drugo nalogo pa je izpostavila spoštljivo komunikacijo. "V zadnjem času je ta hiša postala prostor, ki je bil izkoriščen za metanje žaljivk, za cinizem in za osebno obračunavanje," je opozorila in poudarila, da to ni nikomur v čast in ponos, ne poslankam in poslancem in ne državljankam in državljanom.

Po izvolitvi nove predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič je državni zbor dobil še novo podpredsednico. Na to mesto so izvolili poslanko SD Meiro Hot.

Novoizvoljena predsednica DZ, 42-letna Meira Hot, je magistrica znanosti s področja mednarodnega prava. Delovala je na področju varstva človekovih pravic ter več let delala v odvetniški pisarni, v DZ pa je bila prvič izvoljena leta 2014.

Predsedniku državnega zbora sicer pri delu pomagajo največ trije podpredsedniki, od katerih mora eden prihajati iz največje opozicijske poslanske skupine, v tem primeru SDS. O njem še niso glasovali.

Foto: Anže Petkovšek Ustanovna seja

Zavezala se je, da bo naredila vse, kar je v njeni moči, da bo ti dve nalogi uresničila in dosegla zastavljene cilje. Dejala je, da se zaveda odgovornosti, ob tem pa verjame, da bodo po štirih letih pogledali nazaj in ugotovili, da so veliko dosegli. "Predvsem da smo postali strpni, tvorni, razumevajoči," je dodala.

"Pokazati moramo, da smo zrela demokracija in da znamo govoriti drug z drugim na spoštljiv način," je dejala. Strinja se, da je prav da so kritični, a mora biti kritika po njenih besedah argumentirana, z njo pa se nikoli osebno ne obračunava.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 29

  • 08:59 14. Maj 2022.

    Polena pod noge ja. Ali ste pozabili koliko polen je imela na zalogi prejšnja opozicija, saj so posekali kar precej …

  • 06:47 14. Maj 2022.

    Patetično in osladno

  • 06:16 14. Maj 2022.

    Janša je prvi čestital Urški za zgodovinski dogodek na slovenski politični sceni .

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.