Slovenija
32920 ogledov

Objem Goloba ob prelomnici v DZ

Urška Klakočar Zupančič
1/11
Anže Petkovšek Nova in prva predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.
Predsednica DZ je postala Urška Klakočar Zupančič. Je prva ženska na tem položaju v zgodovini Slovenije.

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je v prvi izjavi za medije po izvolitvi dejala, da se bo zavzemala za spoštovanje pravne države, ustavnosti, zakonitosti in človekovih pravic. Prizadevala si bo tudi, da se v DZ "dvigne raven komuniciranja, da postane komuniciranje spoštljivo, da poslušamo drug drugega in da poskušamo drug drugega razumeti".

Klakočar Zupančičeva je povedala, da je izredno počaščena, da je postala prva predsednica DZ v slovenski zgodovini. "Ja, dolgo smo čakali, ampak verjamem, da bo s tem, ko bo krmilo DZ prevzela ženska, nastopilo novo obdobje v naši parlamentarni zgodovini," je dejala.

Ustanovna seja | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Po njenih besedah ženske prinašajo drugačno energijo. "V preteklosti so bile ženske prinašalke miru in jaz lahko samo upam, da se bom vsaj za spoznanje približala svojim prednicam, ki so se zapisale v zgodovino," je povedala.

Poudarila je, da poslanke in poslanci in predsednica DZ kot prva med enakimi, s spoštovanjem pravne države dajejo zgled ljudem. Kot svojo drugo nalogo pa je izpostavila spoštljivo komunikacijo. "V zadnjem času je ta hiša postala prostor, ki je bil izkoriščen za metanje žaljivk, za cinizem in za osebno obračunavanje," je opozorila in poudarila, da to ni nikomur v čast in ponos, ne poslankam in poslancem in ne državljankam in državljanom.

Po izvolitvi nove predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič je državni zbor dobil še novo podpredsednico. Na to mesto so izvolili poslanko SD Meiro Hot.

Novoizvoljena predsednica DZ, 42-letna Meira Hot, je magistrica znanosti s področja mednarodnega prava. Delovala je na področju varstva človekovih pravic ter več let delala v odvetniški pisarni, v DZ pa je bila prvič izvoljena leta 2014.

Predsedniku državnega zbora sicer pri delu pomagajo največ trije podpredsedniki, od katerih mora eden prihajati iz največje opozicijske poslanske skupine, v tem primeru SDS. O njem še niso glasovali.

Ustanovna seja | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Zavezala se je, da bo naredila vse, kar je v njeni moči, da bo ti dve nalogi uresničila in dosegla zastavljene cilje. Dejala je, da se zaveda odgovornosti, ob tem pa verjame, da bodo po štirih letih pogledali nazaj in ugotovili, da so veliko dosegli. "Predvsem da smo postali strpni, tvorni, razumevajoči," je dodala.

"Pokazati moramo, da smo zrela demokracija in da znamo govoriti drug z drugim na spoštljiv način," je dejala. Strinja se, da je prav da so kritični, a mora biti kritika po njenih besedah argumentirana, z njo pa se nikoli osebno ne obračunava.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 29
 • munja 08:59 14.maj 2022.

  Polena pod noge ja. Ali ste pozabili koliko polen je imela na zalogi prejšnja opozicija, saj so posekali kar precej dreves. VSI SO ISTI!! Kdorkoli je v opoziciji, ima polena. To se je vedno dogajalo in se še bo, dokler ...prikaži večr bomo imeli tako butaste poslance, ki nimajo nobenega spoštovanja in je retorika nekaterih v državnem zboru pod ničlo.

 • Vilno 06:47 14.maj 2022.

  Patetično in osladno

 • Avatar Leon
  Leon 06:16 14.maj 2022.

  Janša je prvi čestital Urški za zgodovinski dogodek na slovenski politični sceni .