Obljubil je eno, dela pa drugo

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Virant. Nihče odpuščen zaradi nesposobnosti.
Oglej si celoten članek

"Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) v zadnjih dveh mesecih od 1. junija do 31. julija ni izvedlo postopka odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz razloga nesposobnosti," priznavajo na MNZ. S tem pod vprašaj postavljajo junijsko izjavo notranjega ministra Gregorja Viranta, da imajo na MNZ že pripravljen načrt, kako bodo zaradi nesposobnosti odpuščali uslužbence.

Potrebni so dokazi

MNZ pravno podlago za odpoved zaradi nesposobnosti vidi v zakonu o javnih uslužbencih (ZJU) in kolektivni pogodbi za negospodarstvo. ZJU opredeljuje, da je uslužbenec nesposoben, če ne dosega pričakovanih delovnih rezultatov. To pomeni, da delo ni opravljeno kakovostno ali v primernih rokih. Če uradnik dokaže, da je kljub ugotovljenim nepravilnostim storil vse, kar je v njegovi moči, ne more biti nesposoben. Preden odpove pogodbo o zaposlitvi zaradi nesposobnosti, mora delodajalec sicer preveriti, ali je mogoče uslužbenca premestiti na drugo delovno mesto.

Bolj grožnja kot obljuba

Jakob Počivavšek iz konfederacije sindikatov Pergam opozarja, da ZJU v tem primeru velja le za državno upravo in ne za preostali javni sektor. "Ti postopki so lahko izjema, ne pa da jih koristijo za množična odpuščanja," poudarja. "Težko je reči, kako resno je bila mišljena obljuba. Verjetno je bila to bolj oblika pritiska in grožnje," dodaja Počivavšek.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 10:14 27. Avgust 2013.

    Javna manifestacija proti izgradnji sežigalnic v Ljubljani! <br />Večina Ljubljančanov še niti ne ve, da je v načrtu izgradnja dveh …

  • 09:44 27. Avgust 2013.

    In ko čakaš na rešitev vloge za socialni prejemek več kot eno leto: a je to tudi nesposobnost ali pa …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.