Slovenija
22 ogledov

Obljubil je eno, dela pa drugo

Podpis stavkovnega sporazuma Saša Despot
Virant. Nihče odpuščen zaradi nesposobnosti.

"Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) v zadnjih dveh mesecih od 1. junija do 31. julija ni izvedlo postopka odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz razloga nesposobnosti," priznavajo na MNZ. S tem pod vprašaj postavljajo junijsko izjavo notranjega ministra Gregorja Viranta, da imajo na MNZ že pripravljen načrt, kako bodo zaradi nesposobnosti odpuščali uslužbence.

Potrebni so dokazi

MNZ pravno podlago za odpoved zaradi nesposobnosti vidi v zakonu o javnih uslužbencih (ZJU) in kolektivni pogodbi za negospodarstvo. ZJU opredeljuje, da je uslužbenec nesposoben, če ne dosega pričakovanih delovnih rezultatov. To pomeni, da delo ni opravljeno kakovostno ali v primernih rokih. Če uradnik dokaže, da je kljub ugotovljenim nepravilnostim storil vse, kar je v njegovi moči, ne more biti nesposoben. Preden odpove pogodbo o zaposlitvi zaradi nesposobnosti, mora delodajalec sicer preveriti, ali je mogoče uslužbenca premestiti na drugo delovno mesto.

Bolj grožnja kot obljuba

Jakob Počivavšek iz konfederacije sindikatov Pergam opozarja, da ZJU v tem primeru velja le za državno upravo in ne za preostali javni sektor. "Ti postopki so lahko izjema, ne pa da jih koristijo za množična odpuščanja," poudarja. "Težko je reči, kako resno je bila mišljena obljuba. Verjetno je bila to bolj oblika pritiska in grožnje," dodaja Počivavšek.

Komentarjev 2
  • ennanova 10:14 27.avgust 2013.

    Javna manifestacija proti izgradnji sežigalnic v Ljubljani! Večina Ljubljančanov še niti ne ve, da je v načrtu izgradnja dveh sežigalnic, kjer naj bi sežigali odpadke iz cele Slovenije in komaj verjetno da ne tudi uvoženih, tako kot to veselo ...prikaži več počne Lafarge …http://za-misli.si/subkultura/1134-javna-manifestacija-proti-izgradnji-sezigalnic-v-ljubljani

  • Sandi 09:44 27.avgust 2013.

    In ko čakaš na rešitev vloge za socialni prejemek več kot eno leto: a je to tudi nesposobnost ali pa je babnica "naredila vse kar je v njeni moči"? Če bi jaz tako delal v naši firmi, bi bil po ...prikaži več tednu dni na cesti.